Пакетът „Мобилност“ отива за обсъждане в зала с куп спорни точки

2914
Пакетът „Мобилност“ отива за обсъждане в зала с куп спорни точки
Снимка: БГНЕС

Спорният пакет "Мобилност" ще се върне в пленарната зала на Европейския парламент. Това решиха депутатите от транспортната комисия на ЕП.

Пакетът, който предизвика бурни реакции от транспортния бранш, определя изцяло нови правила при международните превози в ЕС.

5 часа и без никакъв дебат – така протече днешното заседание на ресорната комисия, която скоростно успя да гласува над 1600 предложения за поправки в текстовете.

„Прекарахме няколко часа, близо пет часа в гласуване, с почивка от само 23 минути. Сега трябва да се подготвите всички за пленарна зала. Въпреки че проведохме гласуване. Следващият етап е гласуване в пленарна зала“, заяви в края на заседанието председателката Карима Дели от Франция.

Българският евродепутат Петър Курумбашев посочи, че хубава страна на въпроса е, че ще се разгледат и внесените от нас предложения. 

"Хубавото е, че сред тези 1126 са и внесените от нас предложения. В сряда ще се проведе т.нар. Председателски съвет (заседание на лидерите на различните политически групи), в рамките на който ще се реши дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван в пленарна зала.

Интересно ми е как точно ще бъдат гласувани 1126 изменения в пленарна зала и какво послание ще излъчим по отношение на европейската солидарност и начина на вземане на решения в тази институция."

Това заяви още евродепутатът, като припомня, че това се случва няколко седмици преди изборите за Европейски парламент. 

Най-големите му противници са превозвачите в Източна Европа, които смятат, че той им отнема настоящите предимства и облагодетелства конкурентите им от по-богатите западни държави. За да се противопоставят на промените, български и румънски превозвачи организираха няколко протеста в Брюксел, Страсбург и София. Българските власти също призоваваха за отлагането му за след европейските избори.

Заради трима липсващи български евродепутати ЕП ще гледа сега спорния пакет "Мобилност"

Спорният пакет „Мобилност“, който предизвиква остра реакция сред българският транспортен бранш, ще бъде разгледан от ЕП в с...

Какви са спорните промени?

Предвижда се въвеждането на електронни тахографи, както и обособяването на охраняеми паркинги за почивка на международните шофьори, където да има достъп до храна, вода, душове, интернет връзка. Идеята е да има подобни паркинги на всеки 100 км в страните от ЕС. Правилата засягат сроковете за почивка на шофьорите, както и проверките на тяхната дейност.

За почивките на водачите се предвижда фирмите, за които те работят, да им плащат средствата за път до дома. Допуска се водачите да ползват почивките си и в превозното средство, ако то разполага с място за спане. Домът е "регистрираното местопребиваване на водача в държава" от ЕС.

Нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа трябва да се използва не в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Настаняването трябва да бъде осигурено или платено от работодателя или да бъде в дома на шофьора или на друго място по негов избор.

На всеки 3 седмици шофьорите трябва да могат да прекарат у дома или на друго място по свой избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа. Водачът е длъжен писмено да уведоми работодателя не по-късно от 2 седмици преди времето за почивка, ако ще почива извън дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика