Нестле България: Ценим водата и природата!

6034
Нестле България: Ценим водата и природата!
Снимка: Nestle

На 22 март отбелязахме Световния ден на водата, а на 27 март е Часът на Земята – два важни повода, за да се замислим върху опазването на околната среда и  да приемем този ангажимент като личен. Все повече международни компании разпознават нуждата да предприемат действия към съхранението на водата и грижата за природата, като лидерът в хранителната индустрия Нестле е пример за добри практики в сферата. Компанията постига похвални резултати в България, където във фабриката си в София непрекъснато се интегрират нови технологии и индустриално оборудване, като само преди дни компанията обяви, че спестява на българската природа 188 литра вода всяка минута. Лицето, което отговаря за всички процеси по подсигуряването на необходимите енергийни нужди на фабриката е Бойко Владимиров - Мениджър индустриални ресурси.

1. Поводът да се свържем с Вас е Световният ден на водата и да научим повече за това какви добри практики прилага един глобален лидер като Нестле на регионално ниво за оптимизирането на употребата на вода с производствени цели?

Оптимизирането на употребата на вода е приоритет на Нестле от вече доста години. На местно ниво работим както в направление инвестиции в оборудване за оптимизиране на производствените процеси, така и чрез различни кампании, целящи да засилят ангажираността на служителите за спестяване на вода.

Както оповестихме преди дни, за последните 10 години фабриката ни в София намали консумацията си на вода с 66%, като основен принос за този резултат е фактът, че вече не използваме питейна вода еднократно за охлаждане в производствения процес. Това постигнахме чрез изграждането на т.н. „затворени водни цикли“ – след преминаване през машината водата се отвежда към оборудване, което я охлажда и връща обратно. Именно благодарение на този процес и останалите добри практики, които прилагаме, Нестле България спестява на българската природа 188 литра вода всяка минута.

Цяла България живее активно с Нестле

Днес, 23 юни, четиринадесетото издание на инициативата "Нестле" "Живей Активно!" събра хиляди хора по улиците на 13 български града. П...

2. Кои от тях успявате да приложите и в домашни условия? Какво може да прави всеки от нас в ежедневието си, за да намали консумацията на вода за битови нужди?

Като инженер непрекъснато следя новостите както в индустрията, така и в уредите за дома. За мен при избора на нов уред за дома все по-водеща роля има енергийният клас.

Разбира се, има и добри практики, които не изискват средства, а също могат да доведат до сериозни спестявания на вода. Един елементарен пример е дали спираме водата докато си мием зъбите. В момента едни от най-икономичните смесители за умивалник работят с едва 5л вода за минута. Ако вземем тази консумация за база при средна продължителност на почистване с четката за зъби от 2 мин, то спирането на водата би довело до спестяване от 600 литра на човек на месец. Ако повече хора знаят за това, предполагам, че биха се замислили дали да не спрат водата при следващото миене на зъби.

3. За много от нас позицията, която заемате в Нестле България, именно Мениджър индустриални услуги, не е позната. Може ли да ни разкажате повече за Вашите дейности и ангажименти  в завода на компанията в София?

Моите отговорности са свързани с подригуряването на необходимите енергийни ресурси, от които се нуждае нашето производство – пара, гореща и студена вода, компресиран въздух. Необходимо е те да бъдат с правилните параметри, за да подсигурим производството на качествен продукт. Разбира се, не по-малко важно е и отговорното оползотворяване на тези ресурси – по възможно най-оптимален начин и с минимални загуби. Също така водя различни проекти, свързани с енергийна ефективност и намаляване консумацията на вода.

По-амбициозни цели и планове обяви "Нестле България" в сферата на корпоративната социална отговорност

По-здравословни и вкусни продукти; нарастващо пестене на вода и енергия в производството; още възможности за работа, стаж и практика ...

4. Споменахте, че сте част от Нестле България вече 13 години. Можете ли да разкажете за най-любопитния работен процес във фабриката, нещо, което Ви е удивило през тези години?

Нещото, което ме впечатлява и до днес е процесът на производство на шоколад. Навярно малко хора са запознати със стъпките по проготвянето му, но между смесването на основните суровини и получаването на любимия на всички нас шоколад протичат редица технологични процеси, някои, от които отнемащи часове. Впечатляващо е!

5. Какви планове за в бъдеще можете да ни споделите като част от програмата и ангажимента на компанията, свързани с опазването на околната среда?

Освен опазването на водата в Нестле сме сериозно ангажирани в намаляването на въглеродните емисии, генерирани от нашето производство. До 2030 г. планираме  да ги намалим с 50%, а до 2050г. ще бъдем 100% въглеродно неутрални. Елиминирането на пластмасата в нашите опаковки също е дългосрочен ангажимент, по който работим. Не депонираме отпадъци на сметище от март 2014, а фабриката и офиса не използват пластмасови изделия за еднократна употреба от 2 години насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com