Обсъждат стратегия за развитие на енергетиката в България

3936
Обсъждат стратегия за развитие на енергетиката в България
Снимка: БГНЕС

На 22 ноември в столичния Дом на науката и техниката, ул. „Г. С. Раковски“ 108 София ще се проведе публично обсъждане на идеен проект на „Стратегия за развитие на енергетиката в България. Визия в хоризонт до 2030 година“.

Организатори на събитието са: Български национален комитет по осветление (БНКО), Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Българска фотоволтаична асоциация и Българска соларна асоциация. Модератор на събитието ще бъде проф. д-р инж. Валентин Колев, ръководител на катедра електроенергетика в Технически университет, гр. София. Идейният проект ще бъде представен от проф. д-р инж. Христо Василе,Технически университет, гр. София, а всички участници ще имат възможност да се включат в отворената дискусия.

Енергиен приоритет номер едно на председателството ни - свързаност на Западните Балкани

Междусистемната свързаност на Западните Балкани и ефективното функциониране на Европейския енергиен съюз са приоритетите ни като предсе...

Основна тема са дългосрочните цели на енергийната политика на Европейския съюз, като колективът разработил настоящата Енергийна стратегия на Република България в хоризонт 2020 година, представя визия за развитие на националната енергетика (производствена и потербителска) с оглед реализирането на Стратегията на Европейския енергиен съюз.

Основни цели пред стратегията: Ограничаване на нарастването на цените на електрическата енергия за индустрията и бита. Разходът за електрическа енергия на домакинствата да не превишава 4 % от доходите им.

Друга цел е към 2050 година повече от 80 % от енергията в страната се предвижда да се произвежда от местни енергийни суровини (Слънце, вятър, водна енергия, биомаса и други). По този начин ще се повиши енергийната независимост на страната.

Предвижда се постепенно намаляване на емисиите на парникови газове, сернисти окиси, живак и фини прахови частици. Към 2030 година емисиите от парникови газове ще се намалят с повече от 40 % спрямо нивата от 1990 година и намаляване към 2022 година на емисиите от фини прахови частици под допустимите норми.

Енергията на бъдещето ще бъде представена на „Expo 2017” в Астана

Новите "зелени" технологии и най-добрите научни разработки в областта на енергетиката ще бъдат показани на церемонията по закриването н...

Чувствително ограничаване на заболяванията от замърсен въздух и подобряване на общественото здраве – това също е сред приоритетите. Намаляване на непреките загуби от замърсен въздух и преките разходи на Националната здравноосигурителна каса.Намаляване на енергийната бедност на населението и подобряване качеството на отопление и охлаждане на българските жилища и качеството на живот на българските домакинства. Обект на обсъждане ще е и запазването на броя на работните места в сектор „Енергетика” и в частност в енергийния комплекс „Марица – изток” чрез създаване на високотехнологична индустриална зона за енергийни технологии на територията на комплекса.

В стратегията са предложени технически решения и финансови модели за постигане на поставените цели. Направени са анализи на различни енергийни технологии за конкретните условия в страната. Анализите показват, че цената на електрическата енергия у нас ще бъде запазена и в дългосрочен план може да бъде намалена. Това ще бъде осъществено основно с частни инвестиции.

Публичното обсъждане ще е от 14:00 часа, в Дом на науката и техниката, ул. „Г. С. Раковски“ 108, зала 4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...