Очакваме над 5% ръст в летния туризъм

1143
Очакваме над 5% ръст в летния туризъм
Снимка: БГНЕС

Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо миналата година. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде „Фокус“.

„Удоволствие е днес да съм сред вас. Изключителните природни богатства у нас и минералните извори са основа за развитието на висококачествени туристически продукти. Страната ни е щедро надарена от природата и заема второ място в Европа след Исландия по запаси от минерални извори. Проучени са над 600 минерални източника с 1600 извора и общ денонощен дебит над 270 млн. литра“, допълни тя.

Условията в планините са подходящи за туризъм

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ППС). Темпера...

„По оценка на независими експерти оценките на СПА туризма са на високо равнище. Отчитайки големия потенциал на този дял от туризма, от МТ с подкрепата на експерти, разработихме 7 балнео и СПА дестинации в цялата страна. Те обхващат 58 населени места. Поискани са становища по темата от 50 Общини, които са базара за създаване на тези дестинации като получихме одобрението на вече 30 от тях. Планираме през есента проекта да се финализира.

След това дестинациите ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на МТ. Те ще бъдат включени в кампаниите, с които представяме България по изложения. Надяваме се да достигнат до повече хора“, каза още тя. По думите ѝ разработването на балнео и СПА стратегията е основна задача на МТ за превръщане на България в целогодишна дестинация за туризъм, а преимуществата му за икономиката са свързани с предоставяне на комплексна услуга, привличане на по-платежоспособни гости и откриване на нови работни места.

„В момента сертифицираните балнео и СПА центрове са 113. За първите 7 месеца на 2018 в страната ни са пребивавали 5.2 млн. чуждестранни туристи, което е близо 7% ръст спрямо 2017 година. А за юни и юли общия брой на туристически посещения на чужденци е 2.8 млн., което е с 3.6% повече от същия период за 2017 година въпреки дъждовното начало на месец юли. Над 5% ръст за туризма очакваме за летния сезон. Миналото лято имахме 5.3 млн. чуждестранни туристи, а сега очакваме да са повече. Аналогично растат и приходите ни от международен туризъм. Според последните данни БНБ те са над 2 млн. евро, което е ръст с 8.1% спрямо миналата година“, уточни още тя.

„Надявам се да имаме ползотворна работа, а данните да бъдат полезни за бъдещото развитие на сектора“, пожела зам.-министърът на туризма.

2 млрд. приходи от чуждестранни туристи

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с 8,1% в сравнение с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика