Партия МИР: Кога и при какви условия и параметри е проведена обществена поръчка за доставка на ядрено гориво в България?

2335
Партия МИР: Кога и при какви условия и параметри е проведена обществена поръчка за доставка на ядрено гориво в България?
Снимка: Българска академия на науките

На 4 февруари 2021 г. в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Попова, посланика на САЩ Херо Мустафа и посланика на Кралство Швеция Катарина Рангнит беше подписан договор за доставка на ядрено гориво между АЕЦ „Козлодуй“ и компанията „Уестингхаус Електрикс Швеция“.

Както преди, така и след подписването на този договор няма никаква информация за проведена обществена поръчка и при какви условия и параметри е сключен договорът, което засилва в българското общество усещането, че в него има нещо скрито, съмнително, неясно и незаконно. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), разпространена до медиите.

В тази връзка и в съответствие със законовите норми за достъп до информация ПП МИР настоява правителството задължително да предостави на българската общественост своя компетентен, обвързващ отговор на следните въпроси:

1. Кога и при какви условия е проведена обществената поръчка за доставка на ядрено гориво и кои са участниците в конкурса?

2. Каква е цената на ядреното гориво, което ще бъде предоставено на АЕЦ „Козлодуй“ от „Уестингхаус Електрикс Швеция“? В тази връзка, дали „Уестингхаус Електрикс Швеция“ няма да се превърне в монополист в доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ по необоснована за финансовите възможности на България висока цена, както се получи при сделката на българското правителство за самолетите F-16? Тази сделка компенсация ли е за Швеция във връзка с отпадането ѝ при търга за бойните самолети за българската армия през миналата година?

3. Каква е енергийната ефективност (единица енергия – за единица време) на това ядрено гориво?

4. До каква степен произведеното от компанията „Уестингхаус Електрикс Швеция“ ядрено гориво е съвместимо с експлоатацията на руските ядрени реактори и има ли подготвени български специалисти за неговото използване у нас?

5. Кои български специалисти и от кои институции са участвали в преговорите на българското правителство по тази сделка?

6. Какъв е опитът на „Уестингхаус Електрикс Швеция“ в производството на гориво за руски ядрени реактори и американско-шведската компания притежава ли необходимата сертификация?

7. В колко атомни електроцентрали в САЩ и в страните от Европейския съюз се доставя и ползва горивото на „Уестингхаус Електрикс Швеция“ и какви са отзивите за него?

"Уестингхаус" подготвя "Козлодуй" за смяна на ядреното гориво срещу 13 млн. лв.

Атомната електроцентрала "Козлодуй" възнамерява да ползва алтернативен тип ядрено гориво на блок 5 при работа на мощност 3120 MW. За да...

8. Има ли основание да се предположи, че с тази сделка България се превръща в експериментален полигон на чужда компания с недоказан опит в производството на ядрено гориво?

9. Получено ли е от компетентните български органи и организации предварителното одобрение от производителя на реакторите, спазвайки патентно-лицензионния режим, валиден за цял свят, и ако не е, това означава ли, че отпада и отговорността на производителя при възникнали аварии?

10. Къде и как ще се транспортира и съхранява отработеното ядрено гориво и дали България освен сметище за европейските отпадъци няма да се превърне и в сметище за ядрени отпадъци?

От ПП "МИР" изразяват своето притеснение, че липсата на отговори по всички тези въпроси представлява огромен риск както за България, така и за цяла Европа. Именно поради тази причина от МИР настояват правителството незабавно да даде пълна яснота по вече подписаната сделка.

„Правителството дължи на българското общество пълна информация по тази сделка и ако не го направи незабавно, партия МИР ще сезира Европейската комисия за поредната скандална и корупционна сделка на правителството на ГЕРБ и така наречените патриоти“, каза Пламен Стоянов, член на НИС на ПП "МИР", дипломат и експерт по Национална сигурност и управление на кризи. Той подчерта, че Експертният съвет по Енергетика на ПП "МИР" в момента разработва стратегия „Енергетиката на България“, в която освен визията за стратегическото развитие на енергетиката на страната има и обстоен анализ на провалените при управлението на ГЕРБ енергийни проекти, както и какви са нанесените щети и пропуснатите ползи за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика