Петкова внуши, че заради ЕС ще строим АЕЦ "Белене"

2690
Петкова внуши, че заради ЕС ще строим АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Заради зелената сделка и защото вече сме дали пари – това са причините, които енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна за строежа на АЕЦ „Белене”.

Изрично попитана ще има ли по-евтин ток, ако построим АЕЦ "Белене", Петкова отговори, че вече сме инвестирали – има платени реактори (бел. ред. – по принуда заради осъдително арбитражно решение платихме 620 млн. евро, с лихви), площадка, и заради зелената сделка на ЕС т.е. чиста енергия. За ВЕЦ-ове трябвало вода и слънце, което енергийният ни министър не коментира колко е релевантно в България. Тя обаче отново заяви, че ще браним въглищните си централи.

ЕК: Трябва нова нотификация от България, ако ще строи АЕЦ „Белене“

От Европейската комисия(ЕК) потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ &bdq...

Договорът за ЕВРАТОМ предвижда, че когато всяка страна-членка прави промяна на ядрена мощност, следва да има нотификация до ЕК. В специален регламент (1209) е описано какво трябва да се направи. В нашия случай, член 3 и 4 важат – при вече одобрени проекти да бъде направена задължителна нотификация при инвестиционен проект. Сега не сме задължени – ако бъде избран нов инвеститор, не по-късно от 3 месеца след това трябва да бъде уведомена Европейската комисия. Това заяви Петкова относно спазването на правилата на ЕС.

Пред БНТ Петкова увери, че информирала какво е станало досега с АЕЦ "Белене", след нотификацията от 2007 година – на 29 май, 2019 година, седмица след поканата към желаещите инвеститори да се включат в проекта.

Този проект не е нов, увери Петкова. Това е старият проект, А92, с двата реактора ВВЕР 1000. Площадката е лицензирана, АЯР се произнася по този въпрос – не виждам какво повече ни трябва да разясняваме, уточни енергийният министър.

Според Петкова, процедурата по избор на инвеститор не е предрешена, предвид обединението на "Росатом", General Electric и Framatome.

Възможен ли е рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и ще го одобри ли ЕС?

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, ч...

На въпрос какъв ще е държавният дял в АЕЦ "Белене" е само с "апорт на активните". Петкова не пропусна да каже, че няма да има държавна гаранция и договори за изкупуване на ток от бъдещата централа.

Енергийният министър видя и като добро състоянието на държавната енергетика. БЕХ на консолидирана база има печалба от 399 млн. лева за 2019 година, АЕЦ "Козлодуй" също има много добър резултат, похвали се Петкова. Но за ТЕЦ "Марица Изток 2" тя обясни, че не зависело само от държавата – заради цената на въглеродните емисии. Енергийният министър каза, че около 360 млн. лева струва купуването на емисии – но не обясни какво е направила държавата за оптимизация на производството, така че да се харчат по-малко вредни емисии при по-висока ефективност.

За финал Петкова беше попитана за делото EVN - дали държавата ще обжалва. Правителството няма позиция, други органи са компетентни, отговори тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика