Плавно нарастване на цените на някои стоки забелязаха медиите

3817
Плавно нарастване на цените на някои стоки забелязаха медиите
Снимка: БГНЕС

В кварталните магазини всичко поскъпва полека-лека, отбелязва в.“Труд“. Веригите големи магазини и БКС се обявиха срещу контролираните със закон етикети. Мерките могат да доведат до дефицит, предупреждават те.

Квартални магазини вече започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на вестника в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов, подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.

Само за седмица се търгуват с 20-30 на сто по-скъпо на едро

По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично – 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.

БСК призова депутатите да отменят текстовете за пределните цени

Българската стопанска камара(БСК) призова в декларация депутатите от Закона за извънредното положение да отпаднат текстовете, предложен...

Припомняме, че един от текстовете, заради които президентът Румен Радев върна закона за извънредното положение е именно този за налагането на пределни цени. Търговците вече се възползват от луфта, реграментиран в норматива и покачват цените. Опасенията са, че ще поскъпнат и стоки,които по пазарни причини са поевтинели, като горива и енергоносители. Според други, по-настойчиви прогнози, пределните цени ще доведат до дефицит.

Вижте още:

Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com