X
 
 

Работодателите обвиниха управляващите в тайни преговори за промените в осигуряването

1048 0
photo of Работодателите обвиниха управляващите в тайни преговори за промените в осигуряването
Снимка: БГНЕС
Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на договорките между правителството и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде увеличен сериозно заедно с максималния осигурителен доход.

Бизнесът е възмутен не само от изненадващия обрат в социално-осигурителните политики, но и от това, че промените са договорени тайно от работодателските организации.

Българската асоциация на пенсионерите: Таван на пенсиите не трябва да има, защото той ограбва хората

"Таван на пенсиите не трябва да има, защото той ограбва хората, които са си плащали осигуровки и трябва да получават сума над този тава...

На среща при премиера миналата седмица в отсъствието на социалния министър и работодателите предвиденото за догодина отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии беше отменено, а вместо това бе договорено таванът за всички пенсии - и старите, и новите, да бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева и паралелно да бъде вдигнат максималният осигурителен доход от 2600 лева на 3000 лева.

"Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване", се казва в позицията на организацията.

Според бизнеса "заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни".

Работодателите посочват, че оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.

Таванът на пенсиите няма да отпада, а ще се вдигне до 1200 лева

Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии от началото на следващата година. За сметка на това обаче...

Затова те настояват за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на Националния осигурителен институт.

"Призоваваме Съвета на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване", заявяват работодателите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално