Ще изпадне ли България в икономическа рецесия с двойно потъване?

3522
Ще изпадне ли България в икономическа рецесия с двойно потъване?
Снимка: Румен Гълъбинов / Фейсбук профил

"Считам, че кризата в България все още не е проявила пълните си последици и не може да се изключи възможността за повторен спад, като например вторична рецесия, особено с оглед на равнището на безработицата. Когато икономиката излезе от рецесия и икономическият растеж започне възходящо, но скоро отново изпада във фаза на рецесия, тя преминава през двойна рецесия. Нарича се W-образна рецесия, тъй като графиката на растеж на икономиката, преминава през двойно потапяне." Така финансовият експерт Румен Гълъбинов коментира икономическата ситуация в страната.

"Добър показател за двойна рецесия е, когато растежът на брутния вътрешен продукт отново се понижи до отрицателен след кратък положителен растеж. Напоследък COVID-19 бързо се разпространи в България, като повлече след себе си неочаквани и непредвидими икономически и социални последствия. Публичните ни финанси също са засегнати сериозно от рецесията, като се очаква бюджетният ни дефицит да се повиши през тази и следващата година", допълва още Гълъбинов.

1/3 от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

32,2% от фирмите у нас са отчели спад в приходите си през септември, при почти половината от анкетираните няма изменение, а при 17,8 им...

"Поради кризата инвестиционната среда се различава значително и положението вече се влошава с оглед на предвижданото второ задълбочаване. Връзката между случаите на COVID-19 и ефективността на икономиката е много важна и пътят на икономиката ни ще зависи значително от хода на вируса. Продължаващата криза в общественото здравеопазване ще окаже голямо влияние върху икономическата активност и заетостта в близко бъдеще."

"Ние вече сме ударени с втората вълна през тази есен, а в исторически план втората вълна на пандемия често е по-лоша от първата."

"Оптимизмът по отношение на ваксината е висок, но вероятно ваксина няма да е налице масово поне до средата на 2021г. Има два сценария за икономиката ни през следващите 6 месеца, като възможността БВП отново да се свлече през четвъртото тримесечие на 2020 година е 50 на 50. Закъсненията за финансова помощ ще задълбочат забавянето и ако не спрем товарния влак от инфекции, икономиката отново ще се срине."

"Рецесията започна, изглеждайки, че ще бъде с V-образен спад, но след това отново падна до така известната двойна рецесия, тъй като икономиката спада два пъти, преди да се възстанови до предишния си темп на растеж. Настоящата рецесия е класически пример за възможно двойно потапяне."

Финансист: България продължава да е на дъното

Няма никакво значение колко милиони имаш и каква кола караш, след като слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти ...

"А невъзможността за удържане на вируса подчертава ясната възможност за вторични трусове. Тъй като ограниченията, свързани с Covid-19, се засилват, очаквам икономиката на България да се свие отново през последното тримесечие на 2020 година", завършва анализа си икономистът.

Пълният анализ на Гълъбинов можете да прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com