X
 
 

Ще отмъкнат ли индийци българските активи на ЧЕЗ под носа на Гинка Върбакова?

2626 0
Ще отмъкнат ли индийци българските активи на ЧЕЗ под носа на Гинка Върбакова?
Снимка: БГНЕС
Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания "Индия Пауър". От централата на чешкото дружество потвърдиха, че преговорите с "Инерком" продължават да се водят паралелно, съобщи БНР.

Вчера (3 декември) "Инерком България" обяви, че не се отказала от сделка с ЧЕЗ и дори "има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката". Компанията разпространи това съобщение, защото в края на миналата седмица БНР обяви, че "Инерком" не е внесла в срок необходимото разплащане, което е било част от процеса. Става въпрос за условието да се гарантира регулаторно разрешение за сделката.

Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

Сигнал до прокуратурата заради "странни действия" на местните власти в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупци...

Припомняме, че сделката не бе позволена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от фирма "Инерком". Според предварителния договор българската компания имаше 9-месечен срок да плати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември без да има плащане по сделката. Така чехите започват разговори с индийската "Индиа пауър", която първоначално се яви като кандидат-купувач заедно с друга българска фирма, фалирала малко след това - Future Energy. Индийците обаче твърдят, че могат да продължат и без българския си партньор и че все още имат интерес към покупката.

Според чешката медия "Лидове новини", собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, индийската компания е подала оферта за активите на ЧЕЗ в България на стойност 355 млн. евро, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ. "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите. Точно затова фирмата на Върбакова е била предпочетена. Така и обаче нямаше официално потвърждение на размера на офертите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители