Увеличено търсене на селски имоти заради Covid пандемията (ВИДЕО)

9060
Снимки: Actualno.com

Пандемията от коронавирус и поредният локдаун доведоха до нова тенденция при недвижимото имущество – увеличено търсене на селски имоти с цел бягство от града и спасение сред природата. Засиленият интерес се появява още в края на миналата година.

"В последното тримесечие на 2020 г. имаше силно търсене на извънградски имоти, тип къщи, вили, в близост до големи градове, например до София, но голяма част от потенциалните купувачи само разгледаха пазара и така да се каже се отдръпнаха. Имаше търсене, но ръст в сделките не мисля, че се отчете. Масово хората разгледаха какво се предлага, направиха си сметка и решиха да си останат в града", споделя Кристиян Калинов, който е брокер на имоти.

"Има хора, които живеят с идеята да избягат от натовареното ежедневие в града, но удобствата, като метро, градски транспорт и инфраструктурата на града, в даден момент от живота на всеки, идват като приоритет. Много от хората, които са тръгнали с идеята да избягат от града, при всяко следващо отваряне им става все по-удобно пак да са си в града."

След задълбочен анализ от бранша са категорични, че има 20% ръст на търсенето на къщи и парцели в близост до София, но не и реализирани продажби. Оказва се, че повечето хора нямат реална представа за цените на селските имоти и големите суми бързо ги отказват.

"Реално няма голяма разлика в цените на извънградските и градските имоти. В извънградските се отчита големина на парцел, дворно място, локацията, вида път и така нататък, докато в града всичко е местоположение. Повечето хора си търсеха или чист парцел, на който да си построят някакъв вид къща, било то от станалите в последните години модерни сглобяеми панелни къщи, или готови къщи с двор, където в случай на следващо затваряне да могат да си прекарат свободно времето.

Като цяло смятам, че повече се търсят апартаменти, поне в големите градове. Селските имоти и вилните зони винаги са били атрактивни само за една определена част, търсещи дадена зона на спокойствие, но най-масовото търсене е на апартаменти – било то с цел инвестиция или за собствено ползване", допълва Калинов.

А ето и равносметката на специалистите за последната 1 година на пандемия, която доказва че дори кризата с Covid-19 не може да промени дългосрочно цените на имотите.

"Имаше едно замразяване на пазара при първото затваряне през март 2020 г., така или иначе цените вървяха нагоре, една идея се забавиха, но самото движение на цените нагоре продължи. Банките все още предлагат много добри условия на потенциалните купувачи за ипотечни кредити, така че няма причина цените да падат. Факт е, че доста от търсещите, купувачи и наематели, бяха притеснени за известен период от време, но като цяло няма фактор, който да сочи към това цените да падат."

"Големите градове винаги държат високи цени. София като столица и най-голям град е значително по-напред и по-нагоре като цена. Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново са другите големите градове, където постоянно има движение в пазара на имоти.

Средната цена в София на квадратен метър е над 1 000 евро, винаги са по-предпочитани южните и източните квартали. Има хубави нови сгради, които продължават да се строят. Инвеститорите не спират своята работа, така че няма разлика в пазара от преди пандемията и след това", категоричен е Кристиян.

Единствените потърпевши в дългосрочен план обаче са отдаващите квартири под наем.

"Наемите категорично може да се каже, че пострадаха покрай пандемията, тъй като необходимостта от квартира в големия град за много от хората изчезна, включително и студентите, които започнаха онлайн обучение, много от големите фирми също. През последните 6 месеца на 2020 година наблюдавахме тенденция как цените на наемите намаляха чувствително, тъй като и търсенето намаля. Мога да кажа смело, че цените на наемите паднаха с между 10 и 20% според районите, поне за София."

"Бързо реагиралите наемодатели, които своевременно си намалиха цените с оглед на това да си задържат наемателите или да намерят по-лесно такива, извадиха късмет. Докато хората, които не успяха да се адаптират към промените изчакаха с по няколко месеца, за да си намерят нови наематели. В София категорично е най-големият пазар, както на наеми, така и за покупко-продажби в България. Процентно най-вероятно са се запазили и в другите градове същите тенденции, просто в София като брой се случиха много такива освобождавания на жилища, поради липсата от необходимост от квартира", обобщава специалистът.

Експертите в областта отчитат стабилност и не очакват скоро да има спад в цените на имотите.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com