Ваня Събчева: Трасето на „Хемус” между Ябланица и Боаза е възможно най-доброто, разисквано е дълго във времето

3769
Ваня Събчева: Трасето на „Хемус” между Ябланица и Боаза е възможно най-доброто, разисквано е дълго във времето
Снимка: Личен архив

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ до 2024 г. остава безспорен приоритет на ГЕРБ. Разбираемо, такъв голям и важен обект е на прицела на опонентите ни от БСП, които вече опитват да неглижират усилията на правителството с различни тези – че и те ще я довършат /има ли човек в България, който да им вярва/, че не е чак толкова важна. А вече се въртят и интриги за избора на трасета. Ние вярваме в здравите инстинкти на българите и няма да влизаме в спиралата на политическите атаки. Добре е обаче да обясним на хората как е избрано трасето – защото вярваме, че когато не се дава информация, се отваря поле за лансирането на фалшиви новини. Това написа в личния си профил във Фейсбук Ваня Събчева, областен управител /в отпуск/ и кандидат за народен представител.

Ето какво още написа тя по повод избора на трасе на АМ „Хемус”:

Трасето на „Хемус” е разположено централно в Дунавската равнина, така че да обслужва в максимална степен големите населени места и е предвидено с проектни параметри, за да е икономически най-обосновано.

Проучванията за трасе на АМ „Хемус” започват през 1984 г., като трасето от гр. София до гр. Варна условно е разделено на отделни участъци за осигуряване на възможност за етапното им изграждане и въвеждане в експлоатация. Строителството на участъка от София до Ябланица започва през 1984 г. и завършва през 1999 г. За участъка от Ябланица до Боаза в края на 80-те години се разработва проектно решение, но поради липса на финансови средства той не е изграден. В периода 1992-1994 г. започват предпроектни проучвания за възможни трасета на аутобана. Въз основа на тях Експертният техникоикономически съвет /ЕТИС/ приема комбинация от варианти за участъка северно от Ловеч и Велико Търново. През 2001 г. се възлага предпроектно технико-икономическо проучване, при което са разработени 3 варианта – червен по трасето на съществуващия път I-4 с максималното му използване - като едно от платната на магистралата, с обходи на населените места. Вторият вариант – зелен, е по нов терен в близост до съществуващия път I-4 (южно от Ловеч и Велико Търново). За сравнение на предложените варианти е използван така нареченият „син вариант“, като той представлява избраната комбинация от варианти, приети от ЕТИС в периода 1992-1994 г. Предпроектното проучване е прието от ЕТИС, но не е посочен вариант, по който да се разработи следващия етап на проектиране – идейния проект. Със създаването на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ се подновява работата по АМ „Хемус“. Разработват се два варианта, развиващи се по комбинацията, избрана от ЕТИС в периода 1992-1994 г.

Аргументите са няколко. Първо - че автомагистрала в близост до първокласен път не е целесъобразно от социално-икономическа гледна точка, тъй като населените места по протежението й чрез него вече имат осигурено адекватно транспортно обслужване. Трасе в северна посока осигурява такова и за основните областни центрове в Дунавската равнина, като отстоянията от трасето са относително равни. Второ – че изпълнението на трасе през Предбалкана засяга повече територии с природозащитен статут, свлачищни зони и негативни форми на релефа, което би довело до рискове от срутищни процеси, а това - както виждаме тази зима, е опасно за живота и здравето на хората. Трето – че и при предишните проучвания се е установявало, че колкото по на Изток върви трасето, толкова повече оптималното трасе се измества на Север към т.нар. северно трасе. Четвърто - преминаването южно от Велико Търново е сложно (почти невъзможно) и като цяло икономически необосновано. Пето, но не по-маловажно е, че преминаването на магистрала толкова близо до градове не е препоръчително. Изследване на тогавашния главен архитект на София - Петър Диков показва, че Русе остава изолиран и архитектът предлага изтеглянето на „Хемус“ на север до такава степен, че да минава почти през града. Той започва да лансира трасето на различни форуми. И именно заслуга на МРРБ и в частност - на Николай Нанков, е да се върне трасето на юг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика