Застрахователите взеха да говорят не за 1000, а за 500 лева "Гражданска отговорност"

7814
Застрахователите взеха да говорят не за 1000, а за 500 лева "Гражданска отговорност"
Снимка: iStock/Guliver

Претенциите за обезщетения заради смърт на пътя след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) само за няколко месеца са вече 100 млн. лева. С този аргумент зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов оправда поскъпването на "Гражданска отговорност".

Бошов заяви, че през миналата година приходите от „Гражданска отговорност” са малко под 660 млн. лева, а изплатените обезщетения са от малко под 407 млн. лева, като 280 млн. лева са платени за "болки и страдания", а 30% от тях отишли в ръцете на адвокати. Имало административни разходи от до 131 млн. лева, като през тази година дотук сме на минус 17 млн. лева. В края на миналата година загубата е била 55 млн. лева, призна Бошов пред Нова телевизия и не даде логичен отговор на въпроса защо тогава в края на миналата година не е имало такава реакция на застрахователите. Той каза и, че не може да каже дали "Гражданска отговорност" ще стане 1000 лева, ако няма лимити на обезщетенията за емоционални щети, но и да станела 500 лева, пак ще е тежко.

Бивш директор на ДЗИ: Застрахователи може да фалират заради "Гражданска отговорност", но не заради смъртта на пътя

Проектонаредбата за въвеждане на системата "бонус-малус" що се отнася до застраховката "Гражданска отговорност" предизвика бурни дискус...

Нашият проблем като общество е как застрахователите си решават проблема – между първо и второ четене в Кодекса по застраховане, без дебат. Кой спекулира с "Гражданска отговорност" от 1000 лева – финансовият министър каза, че е спекулация. Направиха го застрахователите след заседанието на ниво парламентарна комисия, заяви председателят на Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Богдан Милчев, коментирайки предложението на Менда Стоянова за 20 000 лева таван на обезщетенията за емоционална болка.

Застрахователите са на загуба, но тя се компенсира от развитието на търговската мрежа. Щом са на загуба, не би трябвало да могат да си позволят да плащат на адвокатски кантори по 70 000 лева и нагоре да ги защитава, коментира Милчев и обяви, че има много такива случаи. Той попита защо няма предложение за лимит на възнаграждението на адвокатите, като Божов отвърна – ние не сме такава институция.

Милчев пък завърши по друг начин – ще напусне ли Менда Стоянова парламента, ако се докаже, че депутати са получавали хонорари от застрахователни компании, за да мине скандалната поправка в Кодекса по застраховане? Той не можа да даде конкретен пример с конкретно име, като единствено обясни, че е чул такива слухове.

Протестите

Горанов: "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация, такъв дебат няма

Цена на "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация. Такъв дебат няма. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на бриф...

Организирал съм протести, знам как става – много трудно е да се организира през Facebook в различни градове, в един ден, в един час. Организация за протестите има, но за да излязат толкова хора има недоволство. Хората не вярват, че горивата струват толкова, колкото е на бензиностанциите, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

На директен въпрос дали нивото на търговска надценка при горивата е по-високо, отколкото в чужбина, Димитров призна, че му е трудно да отговори, но поиска от регулаторите всеки месец да обясняват кой компонент колко влияе на цената и защо. Същото поиска председателят на КНСБ и за застрахователния сектор – и половин лев не може да се вдигне повече „Гражданска отговорност”, категоричен беше той и поиска да бъде намерен изход посредством широк анализ какво не е наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com