"Зелените": Правителството има договорка с руснаците да строи "Белене"

2815
"Зелените": Правителството има договорка с руснаците да строи "Белене"
Снимка: БГНЕС

Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ "Белене", най-вероятно с руснаците. Това е причината да се натиска БАН да излезе с нереални фалшифицирани данни и прогнози. Това мнение изразиха "Зелените" относно медийните публикации, че е имало натиск за смекчаване на доклада за "Белене".

Те изразиха очакванията си, че Българската академия на науките ще поиска разсекретяване на финалния вариант, за да се сравни какво се е появило след 15 септември, когато БАН предава доклада на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме, а вчера (4 декември) ръководителят на проекта проф. Александър Тасев обеща да прати писмо до БЕХ с искане за оповестяване на доклада за "Белене".

Трайков: Привържениците на АЕЦ "Белене" или не разбират много, или са финансово мотивирани

"Хората привърженици на "Белене" са два типа – или не разбират много, или са финансово мотивирани. Не обвинявам, но имам пре...

Според експерта към "Зелените" Петко Ковачев, докладът, който БАН представи като финален, не може да се приеме, защото вътре има доста "шикалкавещи в дългите текстове твърдения". "БАН са се опитали да докажат жизнеспособността на АЕЦ "Белене" и въпреки всичко не са успели", заключи той.

"Очаквам АЕЦ "Белене" да приключи като тема у нас. Във всеки момент, в който говорим за него, някой някъде източва пари - за проучвания, анализи и т.н. Това нещо трябва да приключи", категоричен беше Ковачев.

След него думата взе съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев, който заяви, че централата няма как да се съществува без субсидии от държавата. Като други рискове пред АЕЦ "Белене" той определи геополитиката и и екологията. "Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред. Единственият начин, по който Русия ще ни държи в зависимост, е през нови ядрени мощности", каза той.

Относно екологията Панев добави, че една ядрена централа означава още тонове отпадъчен боклук, като по негови думи тези разходи по съхранението на отпадъците не са включени в цената на крайния продукт - т.е. тока.

"Ако сумираме всичко, се оказва, че потребителите ще плащат много по-високи сметки за ток и е очевидно, че нови 2000 мегавата ядрени мощности ще означават стопиране на всички алтернативни източници", заключи той.

БАН категорично отрече да е имало натиск за доклада за "Белене" (ВИДЕО)

Категорично не е оказван натиск върху БАН за смекчаване на доклада за АЕЦ "Белене". Това, което екипът на БАН предаде на 15 септември к...

Панев също призова разсекрети доклада на БАН, "за да видим, може ние да грешим и в БАН да работят финансови светила, които са изкарали схемата за "Белене" до плюс". "Моля ви се, спрете с "Белене", обърна се към правителството за финал Панев.

Радиоактивни елементи над България

Бившият председател на "Зелените" Борислав Сандов от своя страна отново призова българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява на радиоактивни елементи над територията на България.

Припомняме, че през изминалата седмица "Зелените" поискаха държавният глава Румен Радев да излезе с позиция и план за бързо действие в случаи на наличие на прекомерна радиация на българска територия. Това стана заради преминал радиационен облак над цяла Европа, който беше засечен от европейски агенции и едва след това Русия призна за случилото се.

Сандов днес каза, че може да се твърди, че над и в България е възможно да има частици от радиоактивния изотоп рутений 106, който представлява опасност за живота и здравето на хората.

Според междинния доклад за "Белене", втора АЕЦ не е изгодна в нито един случай

АЕЦ "Белене" е неизгоден проект при всички 90 комбинации за реализация на централата. До този извод са достигнали първоначално учените ...

"Информация по изключително чувствителната тема за радиоактивната обстановка и наличие на рутений 106 на територията на Република България е поднесена със закъснение и по не много професионален начин", заяви той, като добави искането на "Зелените" властите у нас да спрат да неглижират опасностите за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика