ЕС е готов на сделка с Тръмп за митата на автомобилите

1655
ЕС е готов на сделка с Тръмп за митата на автомобилите
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз е готов да предложи сделка на президента на САК Доналд Тръп за съвместни действия в противодействие на Китай в сферата на търговията. Основната стъпка в тази насока ще бъде намаляване на митата на американските автомобили, внасяни в Европа, като в замяна на това Белия дом ще направи същото със стоманата и алуминия, съобщава The Wall Street Journal.

Подобно споразумение ще удовлетвори основно искане на американските власти за намаляването на данъците за автомобилите, техните резерви части и оборудването, нужно за производството им. Инициативата на ЕС представлява продължение на преговорите, които стартираха с администрацията на предишния президент Барак Обама, но така и не бяха завършени.

Администрацията на Тръмп отмени екостандартите за коли, въведени от Обама

Настоящата американска администрация отмени екологичните стандарти за автомобили, определени от предишното правителство на САЩ, водено ...

Ръководителите на ЕС смятат, че подобен план ще прекрати конфронтацията с Белия дом в сферата на търговията. В основата на идеята е Германия, където има сериозно опасения за ескалация на търговската война със САЩ. Тя засяга най-вече автомобилите, които страната изнася зад океана. Евентуално обединение на силите между европейските държави и Щатите ще противодейства на търговските практики на Китай, които двете страни определят като „педобросъвестни” .

Първите действия при евентуално споразумение между Европа и САЩ ще задължи властите в страните от ЕС да окажат по-голям натиск на Китай, който вече обяви, че ще въведе 25% мито върху автомобилите, които Щатите внасят в страната. В замяна на това Белия дом ще предостави достъп на компании от Европа до американските държавни поръчки.

Припомня се, че на 23 март САШ обяви нови мита въррху стоманата (25%) и алуминия (10%), внасяни от Европа. Те влизяат в сила незебавно, но отрочка до 1 май получиха Австралия, Аржентина, Бразилия, Канада, Мексико, Република Корея, както и държавите от Евросоюза.

На свой ред Китай увеличи митата на американските автомобили до 25%, докато в обратна посока митото е само 2,5%. Този дисбаланс предизвика критика от американските власти, то това не трогна азиатците, които обявиха, че това е единственият начин да защитят законните права на местните национални производители.

Тръмп с поредна доза заплахи на тема "търговия", включително към ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да въведе данъци върху автомобилите от Европа, ако Европейският съюз увеличи митата спрямо амер...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com