Jaguar F-Type: Сам срещу всички (тест драйв)

28122
Jaguar F-Type: Сам срещу всички (тест драйв)
И сам войнът е войн... Важи в пълна сила за новата британска гордост, която има непосилната задача да се изправи срещу цялата немска мощ. Изглежда невъзможно, но това е факт. Дали ще им „накриви“ продажбите? Не. Не това е и намерението на Jaguar. Единственото, което британците искат, е да натрият носовете на опонентите си, които специализират в спортното автомобилостроене десетилетия наред. Цели пет Porsche развива една концепция, именно с която всички световни медии сравняват F-Type. С какво ли ще го сравняват, когато догодина се появи версия с 650 к.с.?

Няма и пет години, след като тълпа британски лордове се бяха поляли с бензин и развяваха факли пред Бъкингам със заплахата да се самозапалят в знак на протест, че Ратан Тата купи перлите в короната на кралското автомобилостроене. Колонията изведнъж окупира суверена, а всички на Острова си посипваха главите с пепел (това е мекото определение на псувните по адрес на Ford Motor Co.) и отправяха взор към небето с молба за милост. И тя дойде, но не от небесата, а от милиардите на въпросния Ратан Тата, който даде онова, което в Jaguar и Land Rover никога не са имали: свободата да правят това, което умеят най-добре.

Land Rover/Range Rover в момента могат да се похвалят, че са брандът с най-висок годишен ръст на продажбите, като за миналата година той бе цели 40%. Jaguar също пое към положителния баланс на счетоводния отчет, а XF и XJ върнаха славната британска марка отново сред елита на световното автомобилостроене.

 

Но истинската бомба Ян Калъм и екипът му хвърлиха с появата на това невероятно кабрио. Тътенът от взрива бе толкова силен, че може да се сравни само с грохота на Vergeltungswaffe (Фау-2 за по-лесно или „Второто оръжие за възмездие“), която поразява за пръв път Лондон на 8 септември 1944 г. Разликата сега се крие в незначителния факт, че с това оръжие за масово поразяване на немски спортни автомобили, Jaguar атакува ва банк целия резерв на немското спортно автомобилостроене. То се води от Porsche. От втора редица го подкрепят Audi TT RS и R8, SL (за SLK е смешно да говорим) и Z4, а в резерв има и една италианска бойна единица – Gallardo.

За такова нещо се изисква кураж. И опит. Който изглежда, че Jaguar няма. Все пак конфигурацията голям двигател отпред, задвижващи задни колела, а по средата две места и мек покрив е нещо, за което се изисква кураж и познания... каквито британците имат още от преди 60 години. Да не говорим, че F-Type е духовен наследник на легендата E-Type, която в не едно и две допитвания е определяна като най-красив автомобил за всички времена.

Най-големият проблем на F-Type се крие в изключителната бойна тактика, която германските конкуренти прилагат: ариегардът не излиза в открита, директна атака, а обхожда по фланга с 911 и Boxster. Аз не мога да правя никакви умозаключения дали Jaguar може да устои на Porsche, но накои британски медии (предполагам съвсем безпристрастно) дори твърдят, че превъзхожда именития си опонент. Проблемът тук се крие в това, че F-Type е точно по средата на двата модела на Porsche: той е по-евтин от 911, но по-голям от Boxster.

За сметка на това обаче е далеч по-красив и от двата, да не кажа, че Jaguar F-Type е един най-емоционалният спортен автомобил, появявал се в близките години. Тук въпросът не е „Дали го харесвам“, а „Колко го харесвам?“ Най-лесно бих отговорил така: „Много“. И ще спра, за да спестя поредица от прилагателни и сравнения, всяко едно от които би имало своята тежест и достоверност, но за този автомобил е достатъчно да се кажа, че изглежда невероятно под ярките слънчеви лъчи на пистата „Лесново“.

 

Jaguar F-Type се предлага с мощен бензинов supercharged двигател. Първите две версии са с 3-литров V6 агрегат, който генерира 340 или 380 к.с. Върхът на сладоледа е V8 S с неговите 495 к.с. и 625 Нм въртящ момент.

На наше разположение е средната стойност от 380 к.с. Аз и колегите ми от другите автомобилни медии ще имаме вълнуваща, но много кратка среща с F-Type. За запълване на дупката на наше разположение са Jaguar XF и XJ, които вече се предлагат и във версии с четири движещи колела. Погледите обаче са насочени към звездата на деня, която трябва да мине през ръзцете на всички ни. Аз разсеяно изчаквам да съм последен, тъй като самото очакване на мига само засилва апетита ми, а и като последен Владо Илиев, инструкторът, който ще седи до мен, вероятно ще се е поуморил и няма да ми прави много забележки.

Най-после сядам и аз в автомобила. Сядам е грубо казано, тъй като това си е ритуал, при който прекрачваш дебелия праг, хващаш се за А-колоната и се отпускаш в изключително ниските и дълбоки седалки, а дупетото ти посяда почти на нивото на асфалта. Влади Илиев ми прави едно опознавателно кръгче: газ до дупка в едната посока, след което следва газ до дупка в змейка, за да се демонстрира маневреността и устойчивостта на F-Type. Сядам зад волана, а пукащите спирачки, миризмата на феродо и нагорещен двигател допълнително разпалват сетивата ми. Нищо в този автомобил не се оценява и възприема рационално. Всичко в него е емоционално. Емоциите вземат връх, докато го гледаш. Умоциите вземат връх, докато се опитваш да погълнеш всеки един дребен детайл в купето. А то е само за двама, със сгъващ се за 12 секунди мек покрив, прекрасен волан и централна конзола, обгръщаща водача. За спътника до него има една хубава дръжка и толкоз.

Натискам старт-бутона, който е с открояващ се меден цвят, и двигателят сякаш избухва в ушите ми. Първото ми кръгче ще е в нормален режим на настройките. Владо ми казва да тествам волана и спирачките, но това е излишно. Все пак 380-те милиметрови спирачни дискове са най-големите, монтирани в сериен модел на Jaguar. Затова натискам газта до дупка и още от виража преди правата съм на над 6000 об/мин. Оттам насетне започва изцеждане на прекрасния двигател всеки път до 6000 об/мин, като тук се съобразявам с факта, че автомобилът е все още неразработен (на около 2000 км). Чувството е превъзходно. Не бих казал, че 5,0 секунди от 0 до 100 км/ч за 380 к.с. са нещо нечувано, но начинът, по който се случва ускорението, е това, което се брои. При всяка смяна на предавка в специалната изпускателна система се впръсква миниатюрно количество бензин, резултатът от което е едно невероятно припукване, което те кара да настръхнеш. Изреждам до 5-а предавка (а ми остават още цели 3 на новата спортна 8-степенна Quickshift трансмисия), но трябва да спирам. Вероятно съм вдигнал към 200 км/ч, но с отворен покрив ги усещам като много повече. Змейката навръщане е много къса за вкуса ми, но пък имам пълната свобода да я взема с максимална газ.

Второто ми кръгче с F-Type е в спортен режим. Dynamic Drive системата позволява на водача да пренастрои кормилната система, дросела, скоростта на смяна на предавките и звука на ауспусите. Все неща, които в нормални условия, на пътя, без инструктор, който да спъва низките ми страсти – щяха да отприщят цялата мощ и скрита красота на този автомобил. Имам само още няколкостотин метра с този красавец. Затова го натискам. Натискам го здраво и вече следя само оборотомера, слушам прекрасния звук при смяната на предавките и продължавам да натискам, макар Владо да ми прави жестове с ръка да спирам. Спокойно, огромните дискове си знаят работата. Ще излъжа, ако кажа, че направих някаква разлика в змейката на връщане. Вероятно има, но аз бях подвластен на емоцията, действията извършвах машинално.

Няма как да придобия пълна представа от този автомобил след три „ластика“ по полосата на „Лесново“. Но няма как да не съм доволен, че се запознах лично с този красавец. Прекрасен е на външен вид, предизвиква изключително силни емоции, а дали ще бие Porsche в собствената му игра – това няма никакво значение. Защото догодина R-версията с твърд покрив на F-Type ще скочи директно на Spyder, защото ще извади колосалните 650 „коня“.

Технически характеристики

Jaguar F-Type S

Размери

Дължина, мм: 4470

Широчина, мм: 1923

Височина, мм: 1308

Колесна база, мм: 2622

Маса, кг: от 1614

Двигател

Работен обем, куб. см: 2995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 380 при 6500

Renault Captur 1,5 dCi: Изваяно във фитнеса тяло (тест драйв)

Никога не съм разбирал смисъла на това да висиш час-два във фитнеса, за да вдигаш железа. Опитвали са се да ме убедят, че било много як...

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 460 при 3500-5000

Макс. скорост, км/ч: 275

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,9

Среден разход, л/100 км: 9,1

Вредни емисии СО2, г/км: 213

Базова цена, лв с ДДС: 168 500

Nissan дава шанса да тествате GT-R (тест драйв)

Пресденят на автомобилно изложение протича по един и същ начин: поредица от пресконференции и търчане от щанд на щанд. „Интер Екс...

КОНКУРЕНТ

Porsche Boxster S

Размери

Дължина, мм: 4374

Широчина, мм: 1801

Височина, мм: 1281

Toyota GT 86: Dancing Star (тест драйв)

Toyobaru. За пръв път това име се чу през далечната вече 2007 г. Няма да задълбавам в корените на проекта, само ще отметна фактите: Toy...

Колесна база, мм: 2475

Маса, кг: 1350

Двигател

Работен обем, куб. см: 3436

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 315 при 6700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 360 при 4500-5800

Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi ...

Макс. скорост, км/ч: 277

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,0

Среден разход, л/100 км: 8,0

Вредни емисии СО2, г/км: 188

Базова цена, лв с ДДС: n/a

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com