Властите в Китай забраниха производството на Evoque

1825
Властите в Китай забраниха производството на Evoque

Държавното патетно ведомство на Китай взе странно решение по спора между компаниите Land Rover и Jiangling Motor. Британците заведоха дело срещу китайския производител, който копира външния вид на техния Range Rover Evoque, за да създаде своя Landwind X7.

Регулаторният орган в страна прие доводите на Land Rover и анулира патента на Landwind X7. Неочаквано обаче същото се случи и с разрешителното на самия Evoque, който също вече няма да може да се произвежда в най-многолюдната държава на планетата. Обяснението на властите за това решение е, че проектът за производство на Evoque и патентът за него са подадени от англичаните на различни места.

Сега съд в Китай ще трябва да вземе решение по казуса, но кога ще стане това не е известно, тъй като делото все още не е насрочено. Според експерти чуждестранните компании много трудно могат да спечелят подобен процес. Основната причина е, че спорният продукт още преди началото на производството си трябва да е получил патент в Китай, а не в друга държава. В случая с Evoque той е бил патентован във Великобритания, което означава, че местният съд ще отхвърли претенциите на англичаните.

През 2003 г. компанията Honda подаде иск срещу несъществуващата вече компания Shuanghuan, като я обвини, че е прекопирала дизайна на кросовъра Honda CR-V. Едва след 12 години съдът в провинция Хебей взе решение и то бе в полза на Shuanghuan, а Honda бе задължена да изплати огромно обезщетение на китайския производител. Съдът бе категоричен, че заведеното дело, заведено от Honda, е нанесло щети на местната компания.

Компактният премиум-кросовър Range Rover Evoque бе първият модел на концерна Jaguar Land Rover, който започна да се произвежда в Китай. Той излезе на пазара в началото на 2015 г., но няколко месеца преди това Jiangling Motor представи своя Landwind X7, който освен че поразително прилича на модела на британците, е и 3 пъти по-евтин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com