Отбелязваме Международния ден на детето

3674
Отбелязваме Международния ден на детето
Снимка: iStock/Guliver

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

За Деня на детето - изложба с детски рисунки на тема фолклор в "Земята и хората"

За 15-та поредна година Националният музей "Земята и хората" ще бъде домакин на голям детски празник с изложба. Под мотото "Мъдростта н...

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи, информира БГНЕС. Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Предвидените работилници ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуват заедно! Там са подготвили цветна палитра от събития – интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“, уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“ и представяне на издателство Funky Books с книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

Децата от „Заедно в доброто” даряват пациентите на „Пирогов” с книжки. Музикалният театър, Българското национално радио и Столичната община подаряват на всички деца обичания мюзикъл за деца и възрастни "Грозното пате" от 15.00 ч. в Първо студио на БНР.

Инициативата „Умаляла книжка” по набиране на книгите с детска и юношеска тематика продължава от няколко месеца. По време на нея всеки, който имаше желание, дари книги за децата, които се лекуват в най-голямата спешна университетска болница у нас. Целта е да бъде създадена библиотека в детското отделение на „Пирогов“, което активно се ремонтира в момента, а след ремонта ще бъде оформено интериорно от „Америка за България”.

Вижте Бойко Борисов като дете

Премиерът Бойко Борисов честити днешния празник на всички деца, като публикува в официалния си профил във Facebook своя детска снимка. ...

В цялата страна също има богата палитра от прояви, посветени на Деня на детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Свв. апостоли Иасон Тарсийски и Сосипатър Иконийски от Седемдесетте апостоли

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

Св. свещеномъченик Василий Амасийски

Св. апостол и евангелист Марк

Св. свещеномъченик Сава Стратилат

Свети мъченик Лазар Български

Св. преподобни Теодор Сикеот Анастасиополски

Св. свещеномъченик Януарий

Св. Анастасий Синаит

Св. преподобни Йоан Вехтопещерник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com