X
 
 

Св. мъченик Акакий

762 2
Св. мъченик Акакий
Снимка: Thinkstock
Светият Христов мъченик Акакий пострадал по време на царуването на Ликиний, на когото бил предаден за съд. Заради изповядването на Христа Ликиний наредил да го окачат и да стържат тялото му, а след това го препратил към епарха Терентий. Епархът заповядал да го хвърлят в котел, пълен със смола и лой, но той останал съвършено невредим. Когато на епарха се наложило да замине за Апамея и Аполония, той наредил на свети Акакий да го последва. В един от тези градове го въвели в езически храм, но със силата на молитвата той разрушил всички идоли, намиращи се там. След това епархът го предал на съд на трибуна, по нареждането на когото отначало той бил много бит, след това се борил със зверове, а накрая бил хвърлен в пещ, но останал невредим. Като мислел, че пещта е студена, трибунът се приближил, за да се убеди в това, но сам изгорял и тялото му се превърнало на прах. След смъртта на трибуна светецът бил предаден за съд на Посидоний, който наредил да му сложат тежки окови и да го откарат в Милет, където той отново разрушил идолите. Заради това му отсекли главата, при което от раната му текли кръв и мляко. Един презвитер на име Леонтий погребал тялото му в град Синада.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

Св. преподобни Теодосий Търновски

Преподобният Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателят на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Слава на БОГА! Откровение 22:11 Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет. 12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му. 13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят. 20 Оня, К виж още ›› ойто свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе(ЯХУЩУА на еврейски)!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    И ТОЙ наистина идва, земята се тресе и трепери от пристигамето МУ. Високите места ще се снишат, кривите пътеки ще се изправят и неравните места- гладки пътища, всички ще видят славата ГОСПОДНЯ.. „...Планините ще се стопят под Него и долините ще се разпукнат като восък пред огъня...” (Михей 1:3-4). „Планините треперят от Него и хълмовете се разтопяват, и земята се надига от присъствието Му и светъ виж още ›› т, и всичките му жители.” (Наум 1:5).
    : 0 !
Последно в Актуално