5 неща у дома, които никога не трябва да се почистват с оцет

5737
5 неща у дома, които никога не трябва да се почистват с оцет
Снимка: iStock

Оцетът е универсално и често използвано домашно почистващо средство благодарение на своите естествени и нетоксични свойства. Въпреки това има някои предмети в дома, които никога не трябва да се почистват с оцет, тъй като той може да причини повреда или влошаване на качеството. Разбирането на тези ограничения може да ви помогне да запазите целостта на вещите си и да гарантирате ефективни практики за почистване.

Каменни плотове

Оцетът е киселинен и продължителната му употреба върху каменни повърхности като гранит, мрамор или варовик може да доведе до ецване или матиране на покритието. Киселината може да влезе в реакция с минералите в камъка и да причини необратими щети. Вместо това изберете неутрален по рН препарат за почистване на камъни, за да запазите естествената красота на тези повърхности.

Ще ги съсипете: не почиствайте с оцет тези 10 неща у дома

Петна от яйца

Въпреки че оцетът е ефективен за много петна, той не трябва да се използва за петна от яйца. Киселинността на оцета може да коагулира протеините в яйцето, което затруднява почистването му. Използването на топла вода и нежен почистващ препарат е по-добра алтернатива за справяне с петна от яйца върху различни повърхности.

Подове от твърда дървесина

Почистването на подове от твърда дървесина с оцет може да изглежда естествен избор, но в действителност може да навреди на покритието и да премахне защитния уплътнител. Вместо това използвайте препарат за почистване на подове от твърда дървесина, специално предназначен за тези повърхности. Това ще помогне за запазване на блясъка на дървото и ще предотврати ненужното му износване.

Ютия

Оцетът често се препоръчва за отстраняване на котлен камък от домакинските уреди, но не трябва да се използва за ютии или парни ютии. Киселината в оцета може да повреди вътрешните компоненти и да повлияе на работата им. За отстраняване на котлен камък от ютиите се обърнете към инструкциите на производителя и използвайте продукт, специално предназначен за тази цел.

6 неща, които не могат да се почистват с оцет: Съвети за младите домакини

Електроника и екрани

Електронните устройства като компютри, смартфони и телевизионни екрани имат чувствителни покрития, които могат да бъдат повредени от киселинността на оцета. Използването на оцет за почистване на тези повърхности може да доведе до обезцветяване или разрушаване на защитните слоеве. Вместо това използвайте микрофибърна кърпа и специализирани разтвори за почистване на електроника, за да отстраните безопасно праха и пръстовите отпечатъци.

Въпреки че оцетът е фантастичен и екологичен почистващ агент за много предмети от бита, от решаващо значение е да се осъзнаят неговите ограничения. Избягвайте да използвате оцет върху повърхности, които могат да бъдат неблагоприятно засегнати от неговата киселинност, като каменни плотове, подове от твърда дървесина, електронни устройства и предмети с петна на протеинова основа, като яйца. Като избирате подходящи почистващи разтвори за всяка повърхност, можете да запазите дълготрайността и външния вид на вещите си, като същевременно поддържате дома си чист и безопасен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com