Бърз и ефективен метод, с който да почистите сребърните си бижута у дома

6950
Бърз и ефективен метод, с който да почистите сребърните си бижута у дома
Снимка: iStock

Сребърните бижута са ослепителни, искрящи, вдъхновяващи и никога не излизат от мода. С течение на времето обаче дори най-ярките сребърни бижута могат да започнат да потъмняват и да загубят блясъка си. За да запазите бижутата си във вида, в който току-що сте ги купили, има няколко насоки за почистване на сребърни бижута в домашни условия.

Колко често се почистват сребърните бижута?

Вместо да избягвате носенето им в продължение на месеци, опитайте да почиствате сребърните си бижута у дома, но на седмична база. Препоръчително е да го правите поне веднъж седмично с прости, домашно приготвени продукти за почистване на бижута. Сребърните бижута е най-добре да се съхраняват в устойчива на потъмняване торбичка, закупена от местния бижутер, за да се предотврати потъмняването им. 

Как да почистваме сребърни бижута у дома?

Добрата новина е, че наистина не се нуждаете от набор от специализирани почистващи продукти, за да запазите бижутата си в чисто нов вид. Вместо това можете да използвате продукти, които имате в дома си, като например почистващ препарат. Бижутата могат да бъдат почиствани със закупен от магазина почистващ препарат за бижута. Перфектният инструмент за почистване е препарат за миене на съдове в комбинация с мека четка за зъби.

Върнете блясъка на любимите си бижута с тези страхотни трикове за почистване

Стъпки за почистване на сребърни бижута

Стъпка 1: Смесете почистващия препарат с вода - Изсипете хладка вода в купа и добавете малко почистващ препарат за съдове. 

Стъпка 2: Оставете бижутата да престоят - Около 5 минути са достатъчни. Ако обаче бижутата не са почиствани дълго време, не се колебайте да ги оставите да престоят във водата още една минута. 

Стъпка 3: Почистете - Внимателно почистете бижутата с нова мека четка за зъби.

Стъпка 4: Изплакнете и подсушете - Поставете сребърните бижута в хладка вода и изплакнете. Изсушете ги на въздух или ги избършете внимателно с обикновена кърпа.

Тъй като среброто може лесно да потъмнее, препоръчваме след всяко почистване да използвате кърпа за полиране на сребро, за да запазите блясъка на метала.

Как да почиствате сребърни бижута със скъпоценни камъни

Докато почиствате сребърните бижута, скъпоценните камъни ще преминат през същия процес. Знайте, че скъпоценните камъни по принцип са чисти и мръсотията обикновено се събира между камъните и пръстените или в зоната, където се намира скъпоценният камък. Камъните ще изглеждат по-малко искрящи. Бъдете внимателни, когато използвате четка с мек косъм, и по възможност избягвайте да я четкате върху скъпоценните камъни.

Скъпоценните камъни могат да се почистват, като се използва мек препарат за съдове и се потапят в студена, а след това в топла вода. Ако използвате ултразвукова почистваща машина , уверете се, че скъпоценните камъни не са били вече почистени.

Как да почистим златните бижута?

Почистете с кърпа за полиране на сребро

Ако е възможно, вземете специална кърпа за полиране на бижута. Можете да я закупите от местния бижутер или онлайн.

Използвайте мек почистващ препарат

Вместо да използвате силни продукти, изберете по-лека алтернатива. Лекият препарат за миене на съдове е най-доброто средство за почистване както на сребърни, така и на златни бижута.

Потърсете съвет относно скъпоценните камъни

Всеки скъпоценен камък има различни характеристики и е препоръчително да се консултирате с вашия бижутер за най-добрите методи за почистване на скъпоценни камъни. За бърз блясък обаче ги избършете с кърпа за скъпоценни камъни, която можете да закупите от местния бижутер или онлайн.

Не използвайте агресивни химикали

Суровите химикали и абразивите могат да повредят среброто и да създадат драскотини, потъмняване и допълнително замърсяване. Почистващите продукти с агресивни химикали, като например белина, могат да повредят и обезцветят сребърните бижута.

Не използвайте дезинфектанти за ръце

Въпреки че може да е изкушаващо да посегнете към дезинфектанта за ръце, тези продукти могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Те могат да навредят на по-меките камъни и метали, особено на среброто.

Не използвайте следните продукти

Докато търсите продукти за почистване, има някои неща, които трябва да избягвате. Оцетът е леко киселинен и може да повреди бижутата, особено позлатеното сребро. Избягвайте паста за зъби и сода за хляб, тъй като те могат да надраскат среброто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

5 ефективни метода да почистите ютията за 15 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com