Ето как да не допускате появата на мухъл в банята?

13675
Ето как да не допускате появата на мухъл в банята?
Снимка: iStock/Guliver

Наличието на плесен и мухъл в дома ви може сериозно да застраши здравето на семейството ви, като особено уязвими са малките деца и хората с хронични заболявания и отслабена имунна система. Мухълът е опасен най-вече за страдащите от  белодробни заболявания, алергия, проблеми с горните дихателни пътища, астма. Редица изследвания сочат тясна връзка между усложняването на алергични заболявания като астмата и наличието на мухъл в дома, който реално непрекъснато бива вдишван. Плесените произвеждат спори, които се разпространяват във въздуха, което прави предотвратяването на вдишването им, ако има мухъл в дома, на практика невъзможно.

Единственото решение е почистването на мухъла, а по-доброто естествено е превенцията – недопускането на мухъл в банята. Защо говорим за мухъл именно в банята? Защото той обича топла и влажна среда, както е тази в мокрите помещения в дома, и обикновено това е мястото, на което първо се появява, преди да се разпространи. Ето защо темата за превенцията на появата на мухъл в банята е основната, когато говорим за вредите, причинени върху здравето от домашните плесен и мухъл, които, оказва се, могат да бъдат и токсични.

Пригответе си най-доброто домашно средство срещу мухъл – ето как

Мухъл в банята – как да не го допускаме?

Щом мухъл срещаме по-често във влажна среда, логично е да решим, че поддържайки банята суха, ще решим проблема. Това обаче е много малка и незначителна част от действията, които следва да предприемем, ако не искаме а виждаме мухъл по стените на банята, плочките или още по-лошо – във ваната и мивката, които използваме за поддържане на хигиената си. Когато говорим за проблемите, свързани с мухъл в банята, е добре да имаме предвид, че веднъж появил се, е много трудно да бъде премахнат ефективно и завинаги, което е още една причина да се вълнуваме силно от превенцията. Ето как освен забърсването на подовете и стените и поддържането им сухи, да намалите риска от поява на мухъл в банята ви.

  • Поддържайте отлична вентилация

Ако има прозорец, дръжте го отворен. Може да открехвате и вратата, за да се получи така ценното в случая течение. След като е използвана банята, задължително проветрете, но не пропускайте да отваряте прозорец и през останалото време. По-трудно ще ви бъде, ако мокрото помещение е така разположено, че прозорци липсват. Това обаче не следва да ви отказва от борбата срещу появата на мухъл в банята. Решение е поставянето на вентилатор за баня, влагоуловител или дори на специални соли за поглъщане на влагата, които не се нуждаят дори от електрическа енергия, за да се насладите на резултата – тоест ефективни са и работят за вас, дори когато ви няма.

  • Пазете сухо

Звучи ви абсурдно? Всъщност не е. Колкото повече повърхности мокрите, толкова по-вероятно е да видите мухъл в банята си. Завесата за баня не е просто решение, което да ви скрие, тя пази от директно намокряне стените или другите вещи в банята. Най-доброто решение е душ кабина. Забърсвайте веднага след като сте се изкъпали и не забравяйте, че мокрите кърпи също увеличават влагата. Те нямат работа в банята. Освен това и лесно се вмирисват, ако ги оставяте там вместо да ги подсушите.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

  • Време за ремонт

Дори да считате, че нямате особена нужда от такъв, направете го, като обаче използвайте устойчива на мухъл боя и сменете уплътнението около ваната и мивката с устойчив на мухъл уплътнител. Превенцията е по-доброто решение срещу мухъл в банята от усилията по почистването му, които нито са ефективни напълно, нито са трайни, ако не премахнете първопричините за появата на мухъл и ако след това не започнете да следвате правилата за суха, чиста и свежа баня без мухъл, които ви споделихме.

Как да почистите и премахнете вече появил се мухъл в банята?

Ако сте закъснели с превенцията и банята ви вече е покрита с мухъл, вижте как да почистите възможно най-лесно и качествено. Важно е да не отлагате, тъй като най-големият ви враг е времето – мухълът ще се разпространи бързо. Действайте веднага, щом забележите мухъл, като за ефективни средства за почистване се сочат белината и оцетът – не заедно, а едно от тях трябва да изберете. Естествено, че може да използвате и готови решения – препарати от търговската мрежа, но ако имате домашни любимци и малки деца, е по-безопасно за тях да се спрете на оцета – напълно безвреден за вас и семейството ви, опасен за мухъла и ефективен срещу него. Приятно и успешно чистене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com