Как да избелим пердетата - всяка домакиня знае тези методи!

2051
Как да избелим пердетата - всяка домакиня знае тези методи!
Снимка: Thinkstock/Guliver

За да бъде осигурена надеждна защита от ултравиолетовото слънчево излъчване, се използва най-голямо разнообразие от аксесоари и устройства. Въпреки това, все още тюлът се смята за един от най-подходящите материали, които при това хармонично допълват интериора във всяка една стая. И, естествено, често в тази връзка възниква въпрос как да избелим тюлените завеси в жилището с малко разходи и трудности. Добре е известно, че капроновият тюл е капризен към начина му на поддържане. Бързо получава жълтеникав или сив оттенък. По тази причина е доста трудно да си възвърне първоначалния вид и белота.

Обаче има няколко начина, които ви позволяват да го избелите с минимални финансови разходи. За тази цел, първо трябва да се изпере по обичайния начин, а после да се натопи в студен разтвор от половин чаша готварска сол и 5 литра вода. След 10 минути извадете тюла, просто го изстискайте леко и го изтръскайте. Не е необходимо изплакване. Окачва се на корниза още влажен, тъй като на място ще се „изглади“ под собствената си тежест.

С малко аспирин при прането на пердета - ще бъдат бели като сняг!

Често тюлът започва да пожълтява под въздействието на слънчевите лъчи и други фактори на околната среда. За да избелите такива завеси, понякога е достатъчно да използвате пералнята, като прибавите неголямо количество прах за пране, потопите материята в предварително подготвен разтвор на водороден прекис, а след това изплакнете във физиологичен разтвор; за по-удобно, също предварително приготвен. За по-дълготраен резултат си заслужава да изплакнете плата в топла вода с добавено малко количество нишесте. Добавите ли пък по време на прането и супена лъжица оцет, това ще придаде на тюла изящен блясък. Така скоро вашата тюлена завеса отново ще украси прозорците ви, като изпълни стаята с особения комфорт на приглушената естествена дневна светлина.

Ако завесите са силно замърсени, е нужно да се накиснат в продължение на една нощ. Преди изпиране е необходимо тюлът да бъде добре проветрен и да се изтупа леко (разбира се, много внимателно!) така, че прахът и замърсяванията да не се абсорбират и да не останат в тъканта.

Как да изберем дизайна на пердетата

При използване на пералня, си струва да изберете по-деликатен режим на пране. Изплакването задължително става в студена вода.

Ако искате завесите да изглеждат винаги великолепно, третирайте ги внимателно при пране и ги окачете на корниза още влажни да съхнат, за да избегнете гънки.

Това са само някои от най-бързите и лесни начини, които ще ви улеснят в поддържането на белота и чистота. Използването на специални препарати ще осигури приятен аромат и мекота. За да поддържате приятен външен вид, е препоръчително редовно да почиствате и перете тюла, като предотвратявате силно замърсяване и пожълтяване.

Как да избелим завеси от органза?

Този тип завеси може да се определят като най-капризните; затова и е необходимо при прането да сте особено внимателни. Водата би трябвало да бъде с температура не повече от 40 градуса, а избелването, съответно, е нужно да се извършва със студена вода. В случая едно от най-простите средства за употреба е обикновената готварска сол. Тя е безопасна и не провокира алергични реакции, какъвто е случаят с много други химични съединения. По тази причина се използва често за изпиране на завеси в спални и детски стаи. За постигане на видим ефект платът се накисва за 5 часа в солена студена, после се плакне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com