С малко аспирин при прането на пердета - ще бъдат бели като сняг!

5184
С малко аспирин при прането на пердета - ще бъдат бели като сняг!
Снимка: iStock

Има домакини, които твърдят, че не са виждали по-добра белина от... обикновения аспирин. Според тях аспиринът избелва захабените чаршафи и пердета, изчиства жълти петна, отстранява различни миризми. При това не разваля тъканите (за разлика от хлорните препарати), не поврежда пералнята (а напротив – почиства я от варовикови натрупвания); по-икономичен е в сравнение със скъпите избелващи средства.

Белите завеси са предпочитани в интериора на много жилища. Но този цвят има значителен недостатък – върху него личи и най-малкото замърсяване. А и при често пране, понякога също при неправилно използване на белина, белият текстил бързо придобива сив или жълтеникав оттенък, който е не толкова лесно да бъде премахнат. Няколко таблетки аспирин ще помогнат да се избегне ситуацията, предотвратявайки загубата на белота. Накисването пък заедно с тях ще спести значителни повреди на текстила.

Топ съвети за по-бяло пране

Няма значение кой вид аспирин се използва: тип UPSA, кардио, с витамин С или обикновен ацетил. За пране е подходящ абсолютно всеки от тях – затова се съобразявайте главно с цената.

Ефервесцентните (разтворимите и „кипящи“, с мехурчета) хапчета се разтварят най-лесно. За избелване е подходящ и аспирин с изтекъл срок на годност. Така, че можете да използвате изгодно вашата домашна аптечка, ако в нея са се застояли такива медикаменти с изтекъл срок на годност - това абсолютно е без значение за свойствата на аспирина с цел избелване. Просроченият ще действа като нов при изпълнението на тази задача.

Как в пералня да перете с аспирин?

За пране на платове, включително и на дрехи (блузи, ризи и т. н.), които само леко са изгубили белота, е подходящ и бързият начин на пране - без накисване. Вземате няколко хапчета - колкото повече плат, толкова повече таблетки, и ги смилате. Може леко да напръскате с вода аспирина (той бързо се намокря) и след това да го размачкате. Смесвате го с течен перилен препарат (може и с обикновен прах - но намокреният аспирин е много по-ефективен) и го сипвате в барабана на машината върху прането (сухият прах, естествено, се сипва в специалното гнездо). След това избирате подходящ режим и стартирате цикъла.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Спасяване на силно увреден текстил

Ако ленът е изгубил първоначалната си белота след дълга употреба, е необходимо интензивно избелване - с предварително накисване. Накисвате и смачквате половин блистер аспирин (5 хапчета). Добавяте получената кашичка в топла вода - 7-8 литра, и накисвате дрехите в разтвора за поне 8 часа. Може да изперете както в пералня, така и на ръка. При възможност, изсушете нещата след подобна "реанимация" на слънце: под лъчите му киселината също ще демонстрира своите избелващи свойства. За да бъдете сигурни в ефективния резултат, може след накисването да добавите няколко хапчета в барабана на машината.

Предотвратяване на варовик

Обаче това не е всичко, което предлага в случая обикновеният аспирин. Възможно е с негова помощ да се предотврати образуването на варовик (котлен камък) и да се премахнат по-леките му налепи върху нагревателния елемент в пералнята. Просто отново вземате половин блистер аспирин, леко го навлажнявате и разтрошавате, разреждате го с малко вода. Изсипвате го в контейнера за прах и стартирате неактивен цикъл (без пране). Очевидно, вече формиралите се дебели варовикови наслоявания не може по този начин да бъдат премахнати – но, преди проблемът да стане катастрофален, аспиринът определено ще бъде добър помощник за предотвратяването им. Все пак той е киселина, която действа аналогично, примерно, на лимонената киселина.

Главното е да провеждате систематично такава профилактика - поне веднъж на 6 месеца (ако пък водата ви е много твърда и „варовита“, тогава по-често). Така ще получите ослепителна белота за вашите завеси!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com