Как да почистим мухъл от дърво с този хитър трик?

24583
Как да почистим мухъл от дърво с този хитър трик?
Снимка: iStock/Guliver

Дървото е винаги модерно и с интересни приложения и в интериора, и в екстериора, подходящо както за луксозен финиш и създаване на причудлив дизайн, така и за оформяне на алпийски стил в интериора, придаване на простота и уют. Подходящо обработено, то може да издържи десетилетия на открито и на неблагоприятни условия. Факт е обаче, че дървото също мухлясва. Влагата, която попива, съчетана с излагане на високи температури, създава отлични условия за образуване на мухъл. И тъй като дървеният материал нито е евтин, нито можем да си позволим да го изхвърляме, като имаме предвид, че дърветата са белите дробове на планетата ни, следва да се научим как да удължим живота на дървените предмети и дървесината и как да почистим мухъл от дърво.

Защо следва да почистим мухъла от дървото?

Най-важният отговор на този въпрос е – за да съхраните здравето си, направете го незабавно. Ако отлагате, площта от дървото, заета от мухъл, ще нараства непрекъснато, а това може да увреди и вашето здраве – както знаете мухълът не е безопасен за вас, като най-уязвими са хората с алергии и астма.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Как да почистим мухъл от дърво?

Ако се чудите как да почистим мухъл от дърво, запознайте се с нашите съвети и с този хитър трик, с чиято помощ ще се справите с неприятния нашественик бързо и лесно.

1. Преди да започнете работа, снабдете се с лични предпазни средства, за да не позволите на мухъла да попадне върху лигавиците ви, в очите ви или да го вдишате. Маска, ръкавици и очила са абсолютният минимум.

2. Използвайте прахосмукачка, за да минете всички засегнати и незасегнати видимо повърхности на дървото.

3. Следва да преминете към самото почистване, което лесно може да бъде извършено с помощта на познатия сапун. Малко хора знаят, че обикновеният домашен сапун е сред най-мощните и ефективни средства за борба с мухъл върху дърво. Направете разтвор от сапун и вода и напръскайте.

4. Ако мухълът се е настанил по-дълбоко и на по-обширна повърхност, изпробвайте този хитър трик – напръскайте или забършете увредените от мухъл повърхности на дървото с бял оцет. Белият оцет е известен с това, че унищожава почти всички видове плесен. Така че, ако сапунът не помага, ваш пръв помощник в борбата с мухла, е оцетът. Ключово при използването на този трик, даващ отговор на въпроса ви как да почистим мухъл от дърво, е да не използвате оцета чист, а да го разредите в отношение 1 към 1 с вода. Важна е и температурата на водата – тя трябва да е топла, не гореща, но все пак по-топла от тялото ви.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

5. След като сте напръскали повърхностите, засегнати от мухъл, може да изпиете чаша кафе, докато първият ви помощник – оцетът, си свърши работата, след което, около час по-късно, да минете с влажна кърпа и да подсушите. Не пропускайте подсушаването, считайки, че дървото така и така е вън и ще бъде намокрено от дъжда. Предпазването на дървото от влага е ключов фактор в борбата с плесените и мухъла.

И накрая – въоръжете с търпение и имайте готовност да повторете процедурата отново след около месец. Най-вероятно ще видите пак мухъл на същото място върху дървото. Това не означава, че не сте се справили с почистването на мухъла или че методите са неефективни. Това не е нов проблем, а мухълът, скрит в сърцевината на дървесината, до който не сте могли да достигнете първия път. Сега е пред вас на повърхността и може да го преборите успешно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com