Как да почистите петно от бира без химикали?

1095
Как да почистите петно от бира без химикали?
Снимка: iStock

Почистването на петно от бира без химикали може да изглежда като трудна задача, но с правилния подход и няколко домакински предмета можете ефективно да се справите с този често срещан проблем. Независимо дали случайно сте разлели бира върху килима, тапицерията или дрехите си, тези методи без химикали ще ви помогнат да премахнете петното и да предотвратите всякакви задържащи се миризми.

Действайте бързо

Ключът към успешното почистване на петно от бира без химикали е да действате бързо. Колкото по-дълго престоява бирата, толкова по-трудно става отстраняването ѝ. Вземете чиста кърпа или хартиена кърпа и внимателно забършете мястото, за да абсорбирате възможно най-много течност. Избягвайте да търкате, тъй като това може да вкара петното по-дълбоко във влакната на тъканта или килима.

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Разтвор на оцет

Оцетът е универсално и естествено средство за почистване. Смесете една част бял оцет с две части вода, за да получите разтвор. Потопете чиста кърпа или гъба в сместа и забършете петното от бира. Киселинността на оцета помага да се разгради петното, без да се използват агресивни химикали. След забърсване изплакнете мястото с чиста вода и го подсушете.

Абсорбция на сода бикарбонат

Содата за хляб е отличен абсорбент и дезодорант. Поръсете обилно количество сода за хляб върху петното от бира върху килимите или тапицерията. Оставете я да престои поне 15-20 минути, за да абсорбира влагата и да неутрализира миризмата. Почистете мястото с прахосмукачка, за да отстраните содата за хляб заедно с абсорбираните остатъци от бира.

Царевично нишесте за тъкани

Ако петното от бира е върху дрехите, поръсете засегнатото място с царевично нишесте. Внимателно втрийте царевичното нишесте в тъканта, за да попие бирата. Оставете го да престои около 30 минути. След това изтръскайте излишното царевично нишесте и изперете дрехата както обикновено. Този метод е особено ефективен за деликатни тъкани.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

Сода

Содата е известна със способността си да премахва петна от килимите. Изсипете малко количество сода върху петното от бира и забършете с чиста кърпа. Карбонизацията в содата помага за издигането на петното на повърхността. Продължете да забърсвате, докато петното престане да се вижда, след което подсушете мястото.

Лимон и сол

При упорити петна от бира направете паста от лимонов сок и сол. Смесете двете съставки, за да се получи гъста консистенция. Нанесете пастата върху петното, като я оставите да престои 15-20 минути. Киселинността на лимоновия сок помага за разграждането на петното, а солта действа като нежен абразив. Избършете пастата с влажна кърпа и подсушете мястото.

Не забравяйте първо да изпробвате всеки метод за почистване на незабележимо място, за да се уверите, че няма да причини щети. Тези техники без химикали осигуряват ефективни решения за почистване на петна от бира, като оставят повърхностите ви свежи и без петна, без да се използват агресивни химикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com