Как да премахнете петната от пот от бяла риза?

10028
Как да премахнете петната от пот от бяла риза?
Снимка: iStock

Петната от пот върху бяла риза могат да бъдат грозни и трудни за премахване, но с правилните техники и продукти можете да възстановите състояние на дрехата. Ето ръководство стъпка по стъпка как ефективно да премахнете петната от пот и да запазите свежия вид на белите си ризи.

Действайте бързо

Ключът към успешното отстраняване на петна е да се заемете с проблема възможно най-скоро. Колкото по-дълго се задържа едно петно от пот, толкова по-упорито става то. Ако можете, третирайте петното веднага след като сте облекли ризата.

С този трик ще изчистите за секунди петната от химикал по дрехите

Предварителна обработка на петното

Преди да хвърлите ризата в пералнята, обработете предварително местата с петна от пот. Направете смес от равни части вода и бял оцет или лимонов сок. Внимателно нанесете разтвора върху петното с помощта на чиста кърпа или гъба. Както оцетът, така и лимоновият сок действат като естествени избелващи агенти и помагат за разграждането на съединенията в петната от пот.

Използвайте сода за хляб

За допълнителен ефект направете паста от сода за хляб и вода. Нанесете пастата върху петното, като внимателно я втриете с мека четка или стара четка за зъби. Оставете я да престои поне 30 минути, преди да започнете да перете. Содата за хляб помага да се абсорбират миризмите и да се премахнат петната.

Изпирайте с кислородна белина

Когато перете ризата, избирайте кислородна белина вместо хлорна белина. Хлорната белина може да отслаби влакната на тъканите с течение на времето, докато кислородната белина е по-нежна и безопасна за повечето тъкани. Следвайте инструкциите на продукта, като обикновено го добавяте към прането заедно с обичайния си перилен препарат.

Сушете на слънце за естествено избелване

След изпиране оставете ризата да изсъхне на слънчева светлина. Слънчевата светлина действа като естествено избелващо средство и може да помогне за изсветляване на останалите петна. Уверете се, че ризата е напълно суха, преди да я носите или съхранявате.

Накиснете дрехите в този разтвор и ще забравите за петната от пот и дезодорант

Избягвайте топлината

Когато се занимавате с петна от пот, избягвайте използването на гореща вода или висока температура по време на процеса на сушене. Топлината може да засили петната и да ги направи по-трудни за премахване.

Тествайте, преди да използвате агресивни химикали

Ако петното продължава да съществува, помислете за използване на търговски препарати за премахване на петна. Винаги обаче първо тествайте тези продукти върху незабележима област, за да сте сигурни, че няма да повредят тъканта. Следвайте внимателно инструкциите на продукта.

Редовна поддръжка

За да предотвратите появата на бъдещи петна от пот, полагайте добри грижи за дрехите. Използвайте антиперспирант, за да намалите до минимум изпотяването, и избягвайте да носите една и съща риза многократно, без да я изперете. Ротирайте белите си ризи, за да им дадете време да се проветрят и възстановят.

Професионално почистване

Ако всичко останало се провали, помислете дали да не занесете ризата на професионална чистачка. Те имат достъп до специализирани почистващи препарати и техники, които могат ефективно да премахнат упоритите петна.

Като следвате тези стъпки, можете да се сбогувате с грозните петна от пот и да удължите живота на любимите си бели ризи. Не забравяйте, че бързите действия и щадящите процедури са ключът към успешното отстраняване на петната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com