Как се перат възглавници - ето какви грешки допускаме

8550
Как се перат възглавници - ето какви грешки допускаме
Снимка: iStock/Guliver

Когато ни се налага да перем възглавниците си, често се изправяме пред някои трудности, с които трябва да се съобразяваме. Препоръчва се да перем меката мебел и матраците 2-3 пъти годишно. Това важи и за възглавниците - декоративни или тези за спане. Добрата хигиена е важна не само за естетическия външен вид, но и за предотвратяване на алергични прояви при деца и възрастни. По възглавниците се натрупват пот, пърхот и прах, създавайки подходяща среда за образуване на акари, което може да доведе до алергични реакции.

Със следващите редове ще се опитаме да ви помогнем с няколко лесни съвета как да се справите с тази задача.

Пране на възглавници в пералня
Повечето възглавници, дори пухените, могат да се перат в пералнята. Препоръчително е да поставите две възглавници едновременно, за да може да се балансира барабанът и да не се движи. Използвайте перилен препарат за деликатни тъкани и не добавяйте омекотител. Програмата трябва да е за такъв вид тъкани, а температурата не трябва да надвишава 40 градуса. Освен възглавниците, може да сложите и няколко топки за тенис, за да не се сплескат.

При прането на възглавница в пералнята - универсални съвети

Възглавници от пух и фибърен пълнеж
Това са сред най-разпространените възглавници - с пълнеж от пух и фибърни влакна. Могат спокойно да се перат в пералня. Не включвайте високи обороти при центрофугата. Ако на възглавницата има етикет, четете го внимателно за по-специални изисквания при пране. Ако няма етикет, пуснете пералнята на лека програма с хладка вода и центрофуга на ниски обороти.

Възглавници от пера
Могат също да се перат в пералня. Проверете предварително шевовете дали няма да излязат пера, ако са разхлабени или разшити.

Може да ги сушите в сушилня, като добавите няколко топки за тенис, които ще помогнат за издуването на възглавницата. Възможно е да ги извадите от пералнята съвсем смачкани. Това не бива да ви притеснява, след сушенето ще възвърнат нормалния си вид. Може дори да усетите неприятен мирис след прането, който идва от естествената перушина. Извадете възглавницата на слънце за няколко часа и миризмата ще отмине.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

Ортопедични възглавници
Препоръчва се ортопедичните възглавници да не се перат в пералнята заради деликатната ортопедична пяна. Задължително трябва да ги извадите от калъфите с цип, които се перат отделно. Най-добре е да ги перете само на ръка с топла вода. Добавете течен перилен препарат, който да разтворите и разпените във водата. Не поставяйте препарата директно на възглавницата. При изплакване поставете възглавницата под течаща вода, за да се отмие добре препаратът. Изплакването е по-важно от прането и отнема повече време.

Не сушете ортопедичните възглавници в сушилня, защото мемори пяната може да се повреди от високата температура. Оставете ги да изсъхват на слънце върху чиста кърпа. Обръщайте я често, защото ортопедичната възглавница е като гъба и задържа водата по-дълго време. Използвайте я, едва когато сте сигурни, че е напълно суха, защото може да е останала влага и да мухляса.

Декоративни възглавници
Декоративните възглавници обикновено са от синтетична материя и се перат в пералнята както и обикновените възглавници за спане. Задължително махнете калъфите предварително. Ако възглавниците са без калъфи, внимавайте температурата на водата да не е много висока. Може да ги сушите в сушилня или на слънце както и ортопедичните възглавници. Преди да ги използвате отново, трябва да сте сигурни, че са напълно изсъхнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com