Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

14005
Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

Как да перете възглавница - най-напред проверете пълнежа!

В днешно време можем да намерим няколко модела възглавници на пазара: с дунапрен, с перушина, с микрофибър и др. Някои могат да се хигиенизират само чрез химическо чистене.

Как да перете възглавница в пералня?

Възглавници от пух, пера и полиестер може да изпират в пералня, но преди това не прпопускайте да погледнете етикета с инструкции на производителя за пране.

Първо отстранявате калъфката на възглавницата. Поставяте възглавницата в пералнята, като настроите машината максимум на „2“. Слагате праха и използвайте вместо омекотител бял оцет – така възглавницата ви ще стане по-мека. Избирате щадящ цикъл на пране, за да избегнете повреждане на текстила и пълнежа.

Можете да оставите пералнята да центрофугира възглавницата. Но по-предпазливите домакини избягват това, за да не се разкъса платът, ако е от по-фина материя. След това сложете възглавницата да съхне на проветриво място. Поставете я отново на леглото едва след като изсъхне напълно – иначе има риск да мухляса.

Как да перете възглавница на ръка?

В случай, че възглавницата е по-фина и не се пере в пералня, най-добре е да се изпере на ръка въпреки, че е по-трудоемко.

Първо отстранявате калъфката, защото тя винаги се пере отделно. Накисвате възглавницата за 1 час в кофа с разтвор от бял оцет, сода бикарбонат и вода. След това, като използвате за предпочитане сапун вместо прах, изпирате възглавницата чрез внимателно търкане. Изплаквате, докато възглавницата пусне бистра вода – което е знак за извличането на всички почистващи препарати, използвани при прането. Оставяте да съхне най-малко един ден или докато се уверите, че е изсъхнала напълно.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Как да изперете пожълтяла възглавница?

Един от основните съвети как да перете пожълтяла възглавница е да използвате бял оцет. Но преди всичко, първо трябва да анализирате инструкциите на етикета, за да разберете дали се пере само на ръка или може и в пералня. При използване на пералня, просто следвайте по-горните съвети за пране в пералня, като отново използвате бял оцет. Обаче, ако се пере само на ръка, е добре да спазвате следните съвети.

Правите смес от вода – 1 л, сода бикарбонат – 2 с. л. и бял оцет – 200 мл. Напръсквате сместа върху пожълтелите участъци и я оставяте да действа 10 минути. Сетне използвайте кърпа, за да я разтриете внимателно. Оставяте, докато изсъхне добре. Изпирате възглавницата на ръка и оставяте да изсъхне отново, преди да я върнете в леглото.

Използвайте лимон

Един от лесните начини за изпиране на пожълтяла възглавница е с помощта на лимон. За да направите това, нанасяте лимоновия сок на пожълтялата част на възглавницата и го разтривате внимателно. После я изперете по обикновения начин – в пералнята или на ръка.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Как да перете възглавница с перушина?

Много домакини се съмняват как да перат възглавница с пера, тъй като всеки иска тази възглавница да издържи дълго време - предпочитайки качеството и мекотата, които са уникални при такъв тип възглавници. Всъщност е доста лесно, дори може да се ползва пералнята, ако искате.

Сваляте калъфките от две възглавници и ги слагате в пералнята - ако машината се отваря отгоре, поставяте възглавниците вертикално; ако е с предно отваряне – хоризонтално. Използвайте препарат, който образува малко пяна и пуснете пералнята на щадящ цикъл на пране.

Когато възглавниците са изпрани, сложете ги една по една върху хавлиена кърпа и натиснете, за да излезе излишната вода. След това ги поставете на добре проветриво място с цел пълно изсъхване, преди слагането им обратно на леглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com