Най-мръсното място в къщата ви не е вашата баня, а тези 6 огнища на микроби

15291
Най-мръсното място в къщата ви не е вашата баня, а тези 6 огнища на микроби
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че мръсотията може да се крие на изненадващи места. Пролетта е точно зад ъгъла, а с нея идва и пролетното почистване. Ако планирате да почистите дома си дълбоко, може да си помислите, че вашата баня е мястото, от което да започнете - мястото, където е тоалетната, трябва да е най-мръсното, нали? Шокиращо, вашата баня всъщност не е най-мръсното място в дома ви. Както се оказва, мръсотията, микробите и мръсотията могат да дебнат на неочаквани места.

1. Прахосмукачка

Килимите улавят повече мръсотия от дърво, плочки и други видове подови настилки, така че не е чудно, че приставките за прахосмукачки често натрупват бактерии, мухъл и други микроби, причиняващи болести. Леко напръскайте четката и долната страна на захранващата глава на вашата прахосмукачка с дезинфектант спрей след всяка употреба.

2. Буркани за подправки 

Бурканите с подправки, които се държат на една ръка разстояние от печката, са изложени на пръски и кръстосано замърсяване, докато режем, измерваме и готвим. Много от тях са замърсени с бактерии, причиняващи заболявания. Веднъж седмично избърсвайте най-често използваните буркани със същия дезинфектант, който използвате, за да изтъркате кухненската си мивка и плотове.

Собственик на химическо чистене каза как дрехите ви винаги да ухаят добре след пране

3. Купите за храна на домашния любимец

Домашните любимци пъхат муцуните си в почти всичко, така че не е изненадващо, че съдовете им за храна и вода постоянно се класират като едни от най-замърсените предмети във всеки дом, пренасяйки милиони болестотворни микроби, включително фекални колиформни бактерии и устойчиви на лекарства стафилококи. За да запазите вашите пухкави приятели здрави, хвърляйте съдовете им за храна и вода в съдомиялната машина всеки ден или изтърквайте с гореща сапунена вода.

4. Столове за бюро

Може би си мислите, че компютърната мишка ще бъде най-мръсното нещо на вашето бюро, но вашият работен плот и ръцете на офис стола също могат да бъдат изненадващо замърсени и не трябва да се пренебрегват, когато почиствате офис пространството си. Започнете всеки ден с нова дезинфекцираща кърпичка.

Никога не правете това при чистене, може да засегне ЗДРАВЕТО ви

5. Завеси за душ

Влаголюбивите микроби се размножават като горски пожар върху влажни завеси за душ и хастари. Но изследователи в приложната и екологична микробиология казват, че редовното измиване на сапунената утайка, с която се хранят тези микроби, помага да се спре растежът им. Всеки път, когато почиствате банята, хвърляйте тъканта или виниловото перде в прането, използвайте нежния цикъл и топла сапунена вода, след което окачете да изсъхне.

6. Торбички за многократна употреба

Екологичните чанти също са щадящи микробите: много от тях носят бактерии и вируси, причиняващи заболявания, твърдят учени. След използване на торбите за многократна употреба, перете в гореща вода и ги сушете добре след всяка употреба, може да елиминира патогените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com