Няколко хитрини за бързо и лесно гладене

7418
Няколко хитрини за бързо и лесно гладене
Снимка: iStock/Guliver

За някои хора гладенето е чиста и дълбока релаксация. По време на тази доста монотонна работа те се изключват напълно от ежедневието, губят се в мислите си и така събират нови сили. Но за повечето от нас гладенето е една от най-неприятните домакински задължения. Планините от пране, което трябва да се глади, продължават да растат и само когато няма друг избор, ютията се вдига и прави това, което трябва. В крайна сметка съпругът в офиса се нуждае от изгладена риза, а спалното бельо изглежда по-хубаво, когато е изгладено. За да сте сигурни, че прането изглежда наистина гладко, трябва да имате предвид няколко неща!

Защо всъщност гладим?

Много малко хора гладят от чиста скука. Основната цел на изглаждането на текстила е да се гарантира, че изглежда привлекателно и няма гънки. Намачканото облекло изглежда нехайно и не оставя добро впечатление на другия. Разбира се, облеклото без гънки е особено важно по време на работа, но всеки трябва да се стреми да обърне внимание на този момент в свободното си време. Но ние не гладим само в името на спретнат и добре поддържан външен вид.

Съвети за бързо и лесно гладене

При изглаждане на текстила влакната се сплескват и в тях могат да се задържат значително по-малко мръсотия и прах. Резултатът: изгладеното пране остава чисто и свежо по-дълго. И има още една причина да взимате ютията от време на време: Прането, което е гладено при много високи температури, е по-малко замърсено с микроби от прането, което не е гладено. Това може да бъде полезно за майки, които използват текстилни пелени на бебетата си. Но не трябва да гладите всичко само от хигиенни причини. В крайна сметка не всичко трябва да е стерилно.

Какво трябва да се глади?

Има много различни виждания по въпроса кои дрехи и текстил за домакинството трябва да се гладят. Фанатиците на гладенето изправят почти всичко, което им попадне – от ризи, блузи, кърпи, спално бельо и покривки за маса, през дънки и тениски до бельо. Е, който има време и на който му харесва - защо не.

Повечето хора обаче гладят само най-необходимото, а това обикновено включва ризи, блузи, спално бельо, покривки и ризи, които все още са набръчкани след пране. Текстилът, изработен от чист памук, обикновено е по-податлив на гънки, отколкото дрехите, изработени от смесени тъкани и поради това трябва да минават по-често под горещото желязо. Инструкциите за грижа на етикетите ни казват дали и при каква температура могат да се гладят дрехи или бельо.

Гладене с пара или ютия: Кое е по-ефективно?

Удобства за гладене на пране

За изправяне на прането ви трябва ютия – разбира се. Различни производители предлагат много различни модели, така че да може да се намери точният модел за всяка домакиня и съпруг. Парната ютия става все по-популярна .

Дъската за гладене значително улеснява работата и спестява болки в гърба, тъй като може да се регулира на различни височини.

За хората, които виждат необходимостта да гладят само веднъж годишно, като основа е достатъчно дебело одеяло, което просто се поставя на масата.

Прането, което трябва да се изглади, може да бъде обработено много по-добре, ако все още има остатъчна влага от около 6-8 процента. Ако това не е така, текстилът може да се напръска с бутилка със спрей, пълна с вода.

Изгладеното пране веднага се сгъва и временно се съхранява в кошница за пране; Ризите и блузите се поставят директно в килера на закачалка или се поставят на подвижна релса за дрехи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com