Опитните домакини знаят как екологично да почистят пожълтяла вана

2281
Опитните домакини знаят как екологично да почистят пожълтяла вана
Снимка: iStock/Guliver

Жълтите петна по ваната изглеждат грозно и се отстраняват трудно. Скъпите почистващи препарати не винаги са ефективни. Как да почистите пожълтяла вана бързо и ефективно? Кои домакински методи работят добре и кои не си струва да се използват?

Жълти петна и отлагания по ваната се появяват предимно в местата с т.нар. твърда вода. Това е вода, която съдържа голямо количество минерали, особено калциеви и магнезиеви соли. Те се отлагат по повърхностите, с които водата влиза в контакт, под формата на т.нар. варовик. Колкото по-дебел слой варовик се образува, толкова по-трудно ще бъде отстраняването му, така че редовното почистване е много важно. На пазара се предлагат много почистващи продукти за отстраняване на котлен камък, но те обикновено са скъпи, а ефективността им често не е по-висока от тази на домашните средства.

С какво да почистите варовиковите отлагания по ваната?

Киселината утаява калция

В наръчниците за екологично и евтино почистване са изброени редица домашни начини за почистване на ваната от варовикови отлагания. Най-често се споменава почистването с лимонов сок, оцет, лимонена киселина и дори айрян! Всички тези методи са ефективни, но не всички са еднакво добри. Те се основават на един принцип, който всеки, който е внимавал в часовете по химия, помни - киселините реагират бурно с калциевите соли. 

Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?

Ето защо лимонът може да повреди мраморния плот, а оцетът да разтвори яйчена черупка. Затова киселините са чудесни за разтваряне на котления камък във ваната. Няма голяма разлика дали използвате лимонов сок или оцет - с изключение на един фактор: почистването с лимонов сок ще ви излезе много по-скъпо!

Един евтин и лесен начин е да използвате оцет, смесен с вода в съотношение 1:1. Поставете разтвора в бутилка с пулверизатор и напръскайте почистваната повърхност. След 15 минути изплакнете и избършете със суха кърпа. Повторете процедурата за упорити отлагания. 

Когато става въпрос за домакински почистващи продукти, содата за хляб почти никога не се пропуска. Въпреки че содата за хляб е много ефективно средство за отстраняване на кухненски петна като загоряла мазнина, тя не е много подходяща за борба с варовиковите отлагания. Содата за хляб има алкална реакция и не реагира с варовика, отложен по стените на ваната. Тъй като е леко разяждащ по природа, той може да окаже известно въздействие върху отлаганията, но ефектът ще бъде много слаб и със сигурност много по-незабележим от ефекта на оцета.

Как да почистите плочките в банята и да върнете първоначалния блясък?

Домашните почистващи препарати, приготвени от смес от оцет и сода, се разпространяват във всякакви форуми, но славата им е напълно незаслужена. Двете вещества (киселинно и алкално) се неутрализират взаимно. Полученото съединение няма никакви почистващи свойства. Такава смес има шанс да проработи само ако сте използвали такива пропорции, че да остане излишък от едно от веществата и то изобщо да не е реагирало. Използването на такава смес е загуба на време и пари.

Почистване на ваната от жълтите остатъци. За какво да внимавате?

За да избегнете влошаване на ситуацията, е добре да обърнете внимание на следните неща:

- Не използвайте за почистване на ваната остри гъби, стискалки, груби почистващи пасти - всичко, което може да причини микродраскотини. Имайте предвид, че следващия път котленият камък също ще се утаи в тези микропукнатини и тогава ще бъде много по-трудно да се почисти.
  - Преди да използвате почистващ препарат, изпробвайте действието му върху повърхността на ваната, като го поставите върху едва видима част. Едва когато сте убедени, че почистващият препарат не е повредил повърхността, трябва да го използвате за почистване на цялата вана.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Превенция

Избърсването на ваната след всяка употреба със сигурност ще намали силно натрупването на котлен камък, но е необходимо да използвате по-малко проблемни методи. Преди всичко се уверете, че от крана не капе вода. Убедете се, че тя е напълно изключена, и ако е необходимо, извикайте водопроводчик, за да извърши необходимия ремонт (това ще се отрази благоприятно на сметката ви за вода). Ако имате възможност, инсталирайте омекотител за вода или филтър за отстраняване на котлен камък. Заслужава си да го направите, защото твърдата вода не само причинява котлен камък, но и може да повреди много уреди като перални и съдомиялни машини и е вредна за кожата и косата ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com