Основни грешки при употребата на кърпа

6006
Основни грешки при употребата на кърпа
Снимка: Pixabay.com

Много хора се оплакват от краткия живот на кърпите си. Интересното е, че не всички от тях използват такива, направени от нискокачествени материали. Затова причината трябва да се търси другаде – а именно в неправилната им употреба. Кои са най-честите грешки при използването на кърпи? Как влияят на състоянието им?

Многократна употреба на една и съща кърпа

Кърпите могат да бъдат подходящо убежище за гъбички, бактерии, мъртва кожа, урина, изпражнения и много други източници на микроби, дебнещи в банята. Бактериите, включително тези от тоалетната, след това се размножават в топлите, влажни гънки на кърпата. Експерти препоръчват кърпата да се пере, след като я използваме 3 пъти. Това помага да се избегне инфекция, причинена от микроби в банята.

Хвърляне на мокра кърпа в коша за пране

Много хора се оплакват, че кърпите им за баня миришат неприятно. Това, което не знаят, е, че причината за това може да е слагането на кърпите в коша за пране, когато са мокри. Има хора, които сменят кърпите всеки ден и ги оставят да изсъхнат на закачалка, преди да ги сложат в коша за пране, но има и такива, които не го правят или го правят от време на време.

Голяма грешка е да оставите кърпата навита или небрежно окачена. Влагата причинява развитие на бактерии и мухъл. Кърпата трябва да бъде окачена правилно, за да има правилна циркулация на въздуха. Плюс това добре окачената кърпа изсъхва по-бързо.

Неспазване на информацията на етикета

Етикетът е най-добрият приятел на всяко пране. Вярно е, че понякога дращи и се налага да се отреже. Това обаче е много важен източник на информация за материала. В допълнение към размера и името на марката можете да разберете как да се грижите за вашата кърпа. Етикетите съдържат информация за температурата на пране. Нещо повече - те показват и програмите, които могат да се използват по време на пране в пералня, дали е по-добре да почиствате дрехите ръчно и с какви средства и как да изсушите тъканта. Неспазването на информацията на етикета съкращава живота на материала.

Пране на кърпи с други дрехи

Прането на кърпи с други дрехи се отразява неблагоприятно както на кърпите, така и на дрехите. Изпъкнали елементи като копчета или ципове могат да закачат кърпите и да причинят леки повреди. Освен това кърпите може да боядисат дрехите или да им предадат неприятна миризма, ако не са съхранявани правилно.

Кърпи за гладене

Не всеки знае, но кърпите не трябва да се гладят с традиционна ютия. Гладенето при висока температура може да повреди бримките и да направи кърпите по-малко пухкави и меки.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com