Почистването на мрамор е възможно само с белина – ето как

3977
Почистването на мрамор е възможно само с белина – ето как
Снимка: iStock/Guliver

Мраморът в дома и офиса придава лукс и изисканост на интериора. Използва се най-често в мокрите помещение, кухните, като плотове, антретата, подове, както и като облицовка на камини, стъпала, первази за прозорците.

Широката употреба на мрамора и разнообразието от приложенията му налагат да овладеем триковете за бързото му почистване, тъй като красотата му зависи до голяма степен от състоянието му, поддържането му чист и от грижата за него. Почистването на мрамора не е лесна задача, тъй като изисква не само умения и време, но и правилните препарати, които почистват, освежават, без да създават риск от надраскване на мрамора и от загуба на блясък.

Тези препарати, специално създадени за грижа за мрамора, не са и евтини, както не е ниска цената и на самия мрамор. Съществува и машинно почистване на мрамор, което също не е най-изгодният вариант. Не са подходящи за почистване на мраморните настилки традиционните почистващи средства от домашната аптечка и кухнята, с които разбъркваме изгодни и ефективни, безопасни и еко препарати за дома – белият оцет и содата.

Оцетът, лимонът и киселините като цяло не само не са ефективни за почистване на мрамор, но могат и да му навредят, тъй като са твърде кисели за този естествен камък.  Употребата на киселини причинява химическа реакция, известна като ецване, което води до оставяне на трудни за премахване следи върху повърхността на камъка.

Подходящи за почистване на мрамор са неутрални РН разтвори. Възможно е обаче мраморът да блести от чистота, без да влагате много средства в препарати и без да са нужни часове усилия и труд. Може да използвате течен сапун, препарат за съдове, алкохол. Евтин и обикновен препарат, намиращ се във всеки дом, също е сочен като решение на този проблем, макар да са противоречиви мненията за него. Знаете ли кой е той?

Как да изберем естествен камък за интериори и екстериори

Почистването на мрамор с белина – евтина алтернатива на скъпите специализирани препарати или риск за настилката?

Важна информация относно почистването на мрамор е не само до колко безопасна и ефективна за него е белината, като се има предвид, че според някои източници тя може да разяде покритието му, да остави трайни петна и да му навреди. Използвана в съвсем малки количества все пак белината е изгодният препарат, които можем да открием във всеки дом, но е важно да проверим, преди да я използваме, как се употребява при почистването на мрамор белина, има ли трикове и малки тайни, които ни улесняват, какви са рисковете и как да ги избегнем.

По отношение на белината не използвайте концентрирана, капнете няколко капки в голяма кофа чиста вода и действайте. Количеството трябва да е съвсем минимално. Ако е повече, може да навредите на повърхността. И задължително тествайте на скрито местенце как ще се отрази тази белина, разтворена във вода, на мрамора ви.

Други съвети за почистване на мрамор

  • Почиствайте незабавно, не отлагайте. Ако разлеете течност или изцапате настилка от мрамор, не чакайте да дойде денят за почистване, а действайте на мига. Като естествен камък мраморът е порест, поради което неизбърсаните своевременно течности лесно попиват в него, ако не е запечатан, и оставят трайни петна. Интересен факт е, че водата също може да остави петна, така че запечатания мрамор при всички случаи е за предпочитане и ще бъдете улеснени по отношение на почистването и поддържането му в изряден вид.
  • Не използвайте твърди четки при почистване на мрамор, тъй като могат да надраскат и съсипят мрамора.
  • Направете тест на препарата на ъгълче от настилката, което остава под мебели и не е на показ. Така ще спасите настилката си, ако се окаже, че избраният от вас препарат съсипва мрамора ви.
  • Не е необходимо да използвате препарат всяка седмица. Почиствайте само с вода 1-2 пъти седмично, а веднъж в месеца е ред на почистването на мрамор с препарат. Честото измиване на мрамора, макар да е с чиста вода, го поддържа в добър вид, не позволява да се натрупат и отложат замърсявания и увеличава времето между две измивания с препарат.
  • Не пропускайте подсушаването. Ще спестите време, ако оставите настилката да изсъхне сама, но ще улесните залепването на прах и мръсотия по нея и ще скъсите и времето до следващата нужда от почистване. Може да си спестите това, ако подсушавате почистения мраморен под или мраморни повърхности веднага, щом ги почистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com