Как да изберем естествен камък за интериори и екстериори

3491
Как да изберем естествен камък за интериори и екстериори
Снимка: iStock/Guliver

Изборът на материал и технология за довършване на фасадата на къщата трябва да бъде в етапа на проектирането. Съвременният пазар предлага много различни материали, така че няма да е трудно да се изгради фасадата, интериора или екстериора в съответствие с определен бюджет или идея за дизайн. При избора на материал за довършване на къща трябва да се вземат предвид два от най-важните фактори.

Първият е, къщата да е в хармония с околността. Специално внимание, тук се обръща към селските къщи и вили. Такива трябва, да изглеждат естетически и в съответствие с вкуса на собственика.

На второ място, използваният материал за облицовка трябва да е като защита за къщата. Той трябва да играе ролята на допълнителна изолация и шумоизолатор, както и да предпазва носещите конструкции от влага, слънчева светлина и други негативни влияния.

Не всеки довършителен материал ще се справи със задачите, затова ще се съсредоточим, върху най-добрите варианти – избора на естествен камък.

Най-общо казано, често препоръките за избор и използване на естествен камък се основават на неговите физически характеристики. Кои материали са в постоянно търсене, вижте сега:

Гнайс - камъкът е често срещан и много разпространена скала. Отнася се към метаморфните скали с висока степен на регионален метаморфизъм. Обикновено гнайсът е съставен от гранати, фелдшпат, андалузит, кварц и слюда. Цветът на камъка се определя от минералите, които съдържат. Според произхода си се разделят на парагнайси и ортогнайси. Това са едрозърнести скали с едрина до няколко милиметра и ивичеста или шийстозна текстура. Те са камъни от Източните Родопи, главно района на Ивайловград. Камъкът от този район е с доказани качества и здравина. Той е един от най-използваните в строителството. Намира широко приложение за облицовка, настилка, зидария, декорация и много други.

Гранит - има висока плътност, ниско износване и различни възможности за текстура. Той е почти два пъти по-здрав от мраморната скала, лесно се полира и е силно устойчив на резки промени в температурата, механични повреди и киселинни вещества.

Мраморът е твърд, но порест. Той абсорбира течности, с малка дебелина е и е крехък. Лесно може да се счупи. Стойността на мрамора се определя от неговата необичайна структура, цветово разнообразие и уникалност на модела. Красивият каменен модел придава изисканост в съвременните апартаменти и офиси.

Оникс (мрамор) - неговите физически характеристики са подобни на мрамора и ги превъзхождат по устойчивост на замръзване, водопоглъщане и твърдост. Оникс намира приложение като елитен облицовъчен материал. Той притежава отлични декоративни качества, благодарение на способността си да пропуска светлина. Използвайки оникс за облицовка на стени, може да постигнете ефект на вътрешно светене.

Травертин - той е още по-порест и крехък. Превръща се в отлична декорация за аранжиране на къщи и апартаменти. Поради външното сходство на някои сортове от този вид и съчетанията с дърво се комбинира добре с мебели и други облицовъчни материали. Травертиновото завършване се използва широко за създаване интериори в стил "Антик".

Като се вземат предвид, тези характеристики, препоръчително е да се използва естествен камък.

Камък за външна декорация

Фасадите, колоните, парапетите и стъпалата са много по-трайни, ако са изработени от гранит или камък гнайс. Това е така, защото дори и най-плътният мрамор абсорбира идеално водата. Ето защо, например, през зимата водата, попаднала в порите, замръзва и ги разширява, разрушавайки структурата на камъка. Поради тази причина е по-добре да не се използва мрамор за външната облицовка на сгради. Изключение правят статуи, пейки и маси. Такива могат да се съхраняват в къщата през зимата, така че да не се влошават от влагата и разрушителното въздействие на ниските температури.

Избор на камък за интериора

Изборът на естествен камък, зависи от околния интериор и свойствата на камъка. Например, ако избирате между мрамор или гранит, изборът може да бъде опростен – предпочитание се дава на красота или силата. Основният фактор за вземане на решение е от най-висока степен. От него се очаквана интензивност на експлоатацията. Например, ако инсталирате стъпалата на стълбище, които впоследствие ще се използват в обикновени домашни условия, то мраморът със своята необичайна структура, богато разнообразие от нюанси и уникалността на оригиналния модел е за предпочитане. Ако, обаче едно и също стълбище е разположено на място с голям трафик, например в обществена сграда, тогава е по-добре да се използва гранит или гнайс. В резултат на своята твърдост и здравина, те ще служат повече години и практически не изискват поддръжка.

Изборът на камък за кухненския плот изисква специално внимание. В края на краищата мраморът абсорбира сок, кафе, масло не по-лошо от водата. Всяка течност, която се появи на повърхността му, особено неполирана, бързо се абсорбира, така че мраморният плот с времето започва да се покрива с ивици и петна, от които е трудно да се отървете. На белият мрамор е характерно, че петната са особено видими. Поради тази причина гранитните плотове обикновено се използват в баровете и кухните и по-високата твърдост. Най-практичният вариант остава финозърнестият гранит, чиито свойства ще са много по-високи. Той по-добре се противопоставя на механичните натоварвания, по-равномерно се нанася по време на работа, по-устойчив е на механични натоварвания и се напуква по-малко при нагряване.

Така знаейки вече тази информация може много по-лесно да направите избора на естествен камък за вашия интериор или екстериор.

Пожелаваме успех в строителството!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com