Правилните градуси за цветно пране

32682
Правилните градуси за цветно пране
Снимка: iStock

Правилните градуси за пране на цветно пране е не по-висока от 40 ° C. Прането е най-вредното нещо за тъканите: перилните препарати и твърдата вода измиват цвета и отново и отново дрехата губи своята привлекателност и избледнява. Как може да се избегне това? Как да запазим нещата ярки при пране? Нашият съвет ще ви помогне с това.

Винаги сортирайте дрехите по цвят и тип плат

Не можете да перете груби дънки с тънки блузи (дори и да са в един цвят), защото... Тези тъкани изискват различни режими на пране.

Преди да изперете дреха, прочетете инструкциите за експлоатация на етикета, защото производителят ги посочва с причина. Обърнете внимание на температурата, при която продуктът може да се пере, нивото на центрофуга и т.н. Не забравяйте, че много неща могат да се перат само на ръка.

Изборът на правилния препарат също е много важен.

Например, не трябва да перете цветни дрехи с прах, на който не е отбелязано, че е „за цветно пране“, защото... може да съдържа избелващи частици, които значително измиват цвета след първото измиване. За деликатни тъкани е по-добре да изберете гелове, а не прахове. Имайте предвид, че такива течни препарати има както за различни видове тъкани - дънки, вълна и др., така и за различни цветове - за бели, за черни, за цветни.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

Основният „враг“ на цветните дрехи е горещата вода

Следователно те трябва да се перат при температура не по-висока от 40 ° C, а най-добре - на студено. Ако се притеснявате за някои упорити петна, които може да не излязат при тази температура, просто ги изперете отделно преди основното пране.

Как да перете цветни дрехи?

Когато перете черни дрехи, можете да използвате малък трик: добавете 200 ml оцет, разреден в малко количество студена вода, в барабана на пералнята. Оцетът „фиксира” цветовете и ги предпазва от бързо измиване.

За да предотвратите загубата на цвета на сините дрехи, те трябва да се перат с прах със сини гранули или да се използва обикновен син. Пригответе слаб воден разтвор от него и го добавете в барабана на пералнята.

Дрехите от всички нюанси на синьо и червено ще запазят яркостта си по-дълго, ако добавите обикновена сода за хляб към водата при изплакване. Просто първо трябва да го разтворите във вода.

3 грешки, които хората правят преди и след пране: Време е да се вслушате

Розовите дрехи ще ви помогнат да запазите амоняка. Нуждаете се само от няколко чаени лъжички, за да го измиете. Просто добавете алкохол в същото отделение, където добавяте праха за пране или почистващия гел.

Дрехите в кафяви нюанси винаги ще бъдат ярки, ако ги изплакнете в чаен разтвор (варете черен насипен чай). В зависимост от наситеността на цвета на артикулите, направете подходящия чай - силен или малко по-слаб и го добавете при изплакване. Можете също така да използвате чаени листа, за да поддържате бежови нюанси, но за тези цели ще ви трябва много слаб разтвор на чай.

Не забравяйте също, че много често избледняването на нещата се дължи на факта, че препаратът е бил лошо изплакнат. За да предотвратите това и да избегнете бели ивици по дрехите си, опитайте се да перете дрехите си на малки „порции“ и изплакнете нещата не веднъж, а няколко пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com