При пране на колко градуса се свиват дрехите?

13103
При пране на колко градуса се свиват дрехите?
Снимка: iStock

За да перат дрехи, без да се свиват, грижливите домакини трябва да знаят както правилните температури, така и какви грижи се полагат за различните текстилни материали. Това ще запази оригиналния вид на тъканите за много по-дълго време.

1. Намалете честотата на пране

Честото пране и сушене е нещо, което уврежда не само цвета, но и формата на дрехите. То определено влияе върху вида на облеклото.

2. Съобразявайте се с етикетите

Всички дрехи са придружени от етикети с правилните инструкции; целта е нищо лошо да не им се случи по време на процеса на пране и сушене. Независимо дали се отнася за химическо чистене, ръчно или машинно пране, или пък за специфичните температури на водата, важно е да се обръща внимание на такива подробности.

3. Сушене на въздух

Сушенето на дрехи на открито също е отлична препоръка, тъй като това е най-безопасният метод. Ако наистина трябва да изсушите прането в сушилно помещение, изберете по-малка степен на нагряване и извадете дрехите още, докато са малко влажни.

Естествените тъкани най-често се свиват

Естествените влакна като лен, вълна и памук лесно се поддават на свиване при пране. Синтетичните, като полиестер и найлон, обикновено не претърпяват никаква промяна в размера.

При каква температура се перат дрехите? Имайте предвид: това са общи съвети и не обезсмислят наличната информация за всяко облекло!

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

20 градуса

Това е цикълът, който спестява най-много енергия в процеса на пране. Подходящ е за леко замърсено облекло, което може да се нуждае само от основно пране, или за много деликатни материали от типа на коприна.

30 градуса

В случай, че използвате добър перилен препарат, цикълът на пране на 30º е сред най-ефективните. Това е подходяща температура за вълна, коприна, тъкани със склонност към боядисване или свиване.

40 градуса

Това е твърде често използвана температура за пране на дрехи. С нея ще получите оптимални резултати за памучни или смесени тъкани – например, съчетания от вълна и полиестер.

50 градуса

Тази температура е точната за премахване на петна и мръсотия от смесени тъкани, но също и от памучни.

60 градуса

В по-трудни случаи ще забележите отлични резултати при пране на 60º, стига въпросните тъкани да може да се перат на такива градуси. Това всъщност е най-добрата температура за убиване на бактерии, вируси и премахване на трудни петна. Поради това е добър вариант за пране на кърпи и спално бельо.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

90 градуса

Това е най-високата температура в пералната машина – по тази причина трябва да бъде запазена за избелване на бяло облекло, отстраняване на упорити петна от лен или памук, убиване на бактерии върху силно замърсени дрехи.

Кога да използвате хладка вода?

Прането със сравнително хладка вода – при 20º или 30º, ви позволява да пестите енергия, но това не трябва да се използва за всички дрехи. Хладкото пране е от полза за облекла с тъмни или ярки цветове и за тъкани, които лесно се свиват. Примери за артикули, които може да се перат в тези цикли, са ризи, леки летни дрехи, спортни и цветни облекла, деним.

Кога да използвате топла вода?

40º и 50º се считат за цикли на топла вода. Това е ефективно пране, за да се гарантира, че цветовете не ще избледнеят при пране на кърпи, бельо, спално бельо и други по-трудни за ежедневието тъкани, като вълна.

Кога да използвате гореща вода?

За горещи се смятат температури равни или по-високи от 60 градуса. Те се използват за силно замърсени предмети, като чаршафи, кърпи и бебешки пелени. Може да бъдат ефективни и за пране на дрехи с петна от мазна храна, машинно, животинско или растително масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com