Разберете на колко градуса се перат чаршафите най-добре

31366
Разберете на колко градуса се перат чаршафите най-добре
Снимка: JKHillling / Pixabay

Повечето хора са запознати с това, че пълноценният сън благоприятства доброто здравословно състояние, както и че той до голяма степен зависи от условията в спалното помещение, температурата в стаята, леглото, матракът. Мнозина обаче пропускат, че спалното бельо е не по-малко важно. Материи, които дразнят кожата или не се справят добре с потта, отделена по време на сън, прекалено твърди или хлъзгави материи, пране с неподходящи препарати, предизвикващи алергични реакции, както и пране на неподходяща температура могат да бъдат пагубни не само за спалното ви бельо, съответно за бюджета ви, но и за съня и здравето ви. Това поражда въпроса на колко градуса се перат чаршафите, за да се съхранят в оптимално добро състояние и външен вид по-дълго и за да благоприятстват добрия сън. Температурата за пране следва и да е такава, че да позволява качествено изпиране и унищожаване на акари и вредни микроорганизми, тоест чаршафите да излизат от пералнята машина наистина чисти и без опасност за здравето.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

На колко градуса се перат чаршафите?

Оптималната температура за спалното ви бельо зависи от цвета и материята. Отговор на въпроса на колко градуса се перат чаршафите с точна цифра няма, но има препоръчителни и идеални градусови диапазони според материята, които ще намерите и посочени от производителя върху етикета. Общата препоръка е да забравите за рекламите, говорещи за пране със студена вода, и да перете спалното бельо според препоръките на етикета, на високи градуси, за да сте сигурни, че е чисто, обеззаразено и не представлява риск за здравето ви, или според материята.

На колко градуса се перат чаршафите от естествени материи, които са устойчиви?

Спалното бельо, изработено от памук или лен, може спокойно да перете на много високи температури – чак до 95 градуса при бяло спално бельо и на 60 градуса, ако чаршафите ви са цветни.

На колко градуса се перат чаршафите от фини материи – сатен, коприна?

Фините материи са капризни и ако искате да запазите оптимално дълго добрия вид на спалното бельо, следва да направите компромис с температурата и да перете на 30-40 градуса максимално. Подобна е и оптималната температура за чаршафите, изработени от смесени материи, за да се запазят достатъчно дълго в добър вид.

8 трика, с които дрехите ви ще бъдат перфектни след пране

На колко градуса се перат чаршафите от микрофибър?

Средната температура – тоест около 60 градуса е подходяща за спалното ви бельо от микрофибър.

По отношение на цвета белите чаршафи може да перете на по-висока температура от цветните, а вторите следва да разделяте според цвета им, за да не се боядисат и оцветят, както и да намалите температурата, за да не избелеят бързо цветовете. За да предпазите цвета от избледняване, се препоръчва да обърнете пликовете обратно – с лицето навътре. Същото важи и за калъфките. Този трик не може да бъде приложен при чаршафите за жалост и с тях трябва да внимавате и да погледнете и препоръките за пране, посочени от производителя на етикета на спалното бельо.

Освен да обърнете внимание на колко градуса се перат чаршафите е важно да бъдете внимателни и при сушенето и също да погледнете етикета. Някои материи като сатенът не трябва да поставяте в сушилня и следва да изсушите на естествена температура на простора, ако не искате да повредите тъканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com