С какво да почиствате добре петна от кафе и чай?

2506
С какво да почиствате добре петна от кафе и чай?
Снимка: iStock

Петната от кафе и чай могат да бъдат упорити и да оставят грозни следи по чаши и плотове. За щастие има няколко ефективни метода и домакински артикули, които можете да използвате, за да се справите с тези петна и да възстановите първоначалната чистота на предметите си.

Един от обичайните домакински предмети, който върши чудеса при премахването на петна от кафе и чай, е содата за хляб. Содата за хляб е универсален и мек абразив, който помага да се изчистят петната, без да се повреждат повърхностите. За да използвате сода за хляб, направете паста, като да я смесите с вода, и я нанесете върху зацапаните места. Оставете я да престои няколко минути, преди да почистите с гъба или четка. Содата за хляб е особено ефективна за керамични и порцеланови повърхности, като ги оставя да изглеждат като нови.

Белият оцет е друг мощен почистващ агент, който може ефективно да се справи с петната от кафе и чай. Киселинният характер на оцета помага за разграждането на петната и премахването им. Смесете равни части бял оцет и вода и накиснете зацапаните предмети или повърхности в разтвора. Оставете ги да престоят известно време, преди да изтъркате или избършете петната. Бъдете внимателни, когато използвате оцет върху деликатни повърхности, тъй като киселинността му може да повреди някои материали.

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Лимоновият сок, който има естествена киселинност, също е фантастичен вариант за справяне с петна от кафе и чай. Лимонената киселина в лимоновия сок действа като естествена белина, като помага за изсветляване и премахване на петната. Изстискайте пресен лимонов сок върху зацапаните места или го смесете със сол, за да получите паста за търкане. Освежаващият аромат на лимон добавя допълнително приятно докосване към процеса на почистване.

За тези, които предпочитат търговски решения за почистване, има специализирани препарати за премахване на петна, предназначени специално за петна от кафе и чай. Тези продукти често съдържат ензими или химикали, които се насочват и разграждат съединенията в петната. Следвайте инструкциите на етикета на продукта, за да постигнете най-добри резултати. Все пак бъдете внимателни с цветни или шарени предмети, тъй като някои търговски почистващи препарати могат да причинят промяна на цвета.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

Освен това солта може да бъде удобно и лесно достъпно решение за пресни петна от кафе или чай. Поръсете сол върху зацапаното място и я оставете да абсорбира течността. След няколко минути почистете мястото с влажна гъба или кърпа. Абразивният характер на солта помага да се премахне петното, като същевременно действа като естествен дезодорант.

Съществуват различни ефективни методи и домакински принадлежности за почистване на петна от кафе и чай. Независимо дали използвате сода за хляб, бял оцет, лимонов сок, почистващи препарати от търговската мрежа или обикновена сол, всеки вариант предлага надеждно решение, за да запазите чашите, чашите и повърхностите си чисти и без петна. Експериментирайте с тези методи, за да откриете този, който работи най-добре за вашите специфични нужди и предпочитания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com