С тези домашни препарати ще премахнете трудните и упорити петна

3768
С тези домашни препарати ще премахнете трудните и упорити петна
Снимка: iStock

Когато се сблъскате с упорити петна по дрехите или домашните вещи, търсенето на ефективен препарат за премахване на петна може да бъде както разочароващо, така и скъпо. Търговските препарати за премахване на петна често са с висока цена и могат да съдържат агресивни химикали, които са вредни за околната среда и дори дразнят кожата. За щастие, съществува рентабилна и екологична алтернатива - домашно приготвени препарати за премахване на петна. Като използвате силата на обикновени домакински съставки, можете да създадете решение за борба с петната, което да съперничи на търговските си аналози.

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Един от най-простите и универсални домашни препарати за премахване на петна съчетава сода за хляб и водороден пероксид. Содата за хляб с нейната абразивна, но нежна текстура премахва петното, а водородният пероксид служи като естествен избелващ агент. За да приготвите тази отвара, смесете равни части сода за хляб и водороден пероксид, за да се получи паста. Нанесете пастата директно върху зацапаното място, като внимателно я втриете със стара четка за зъби или кърпа. Оставете сместа да престои поне 15 минути, преди да започнете да перете както обикновено. Този мощен дует е ефективен за редица петна - от кафе и вино до трева и пот.

За петна на маслена основа, като тези от мазнини или грим, сместа от сапун за съдове и царевично нишесте може да бъде изключително ефективна. Започнете, като избършете излишното масло с чиста кърпа, след което смесете една супена лъжица сапун за съдове с две супени лъжици царевично нишесте, за да се получи паста. Нанесете пастата върху петното, като я оставите да подейства поне 30 минути, преди да я измиете. Сапунът разгражда маслото, а царевичното нишесте го абсорбира и оставя плата без петна.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

За тези, които търсят изцяло натурално решение, смес от лимон и сол може да направи чудеса с петна от ръжда или плесен. Поръсете сол върху зацапаното място, след което изстискайте пресен лимонов сок върху солта. Оставете сместа да престои на слънце за естествен избелващ ефект, преди да изплакнете и изперете.

Домашно приготвените препарати за отстраняване на петна не само осигуряват ефективно решение на трудните петна, но и допринасят за по-устойчив и щадящ бюджета подход към почистването на домакинството. Като използвате съставки, които обикновено се намират в кухнята, можете да създадете мощни смеси за борба с петната, които са безопасни както за тъканите, така и за околната среда. Експериментирайте с различни комбинации, за да откриете идеалния домашен препарат за премахване на петна за вашите специфични нужди, и се сбогувайте с упоритите петна, без да нарушавате бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com