Спасете дрехите си: ето как да забравите за влагата в гардероба!

5899
Спасете дрехите си: ето как да забравите за влагата в гардероба!
Снимка: iStock/Guliver

Често в гардероба има висока влажност. Тя става причина за поява на мухъл и плесени. В такива случаи дрехите започват да излъчват неприятна миризма, която не винаги е лесна за премахване. Това се получава не само заради влагата, но и поради лоша циркулация на въздуха. Как да се избавим от този проблем?

Почистете гардероба

Започнете борбата с миризмите и мухъла, като почистите гардероба си. Извадете и сортирайте всички дрехи от него. Оставете настрана износените вещи и се избавете от тях. Ако имате дрехи в добро състояние, които не планирате да използвате, направете дарение на нуждаещи се хора.

Огледайте гардероба

Огледайте вътрешността на вашия гардероб. Уверете се, че няма течове или разливания. Ако забележите, ги подсушете. Обърнете специално внимание за наличието на мухъл, както и на следи от екскременти на мишки и домашни животни. Ако намерите такива петна, първо ги избършете с кърпа, напоена със сапунена вода, а след това с дезинфектираща кърпичка. Отделете настрана всички дрехи, които са просмукани от влага или имат неприятна миризма. Изперете ги в пералня на най-високата температура, разрешена за съответния вид тъкан. След това ги изсушете на пряка слънчева светлина или в сушилня.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Избършете праха и освежете въздуха

Прахът може да причини миризми на плесен. Отстранете го с чиста влажна кърпа. За да премахнете лошите миризми, смесете 1 част ябълков оцет с 3 части вода. Изсипете течността в спрей и напръскайте закачалките, стените и рафтовете. След това ги избършете с влажна кърпа. Оцетът абсорбира миризми, дезинфекцира повърхности и освежава въздуха.

Оставете повърхностите да изсъхнат

Не бързайте да връщате дрехите в гардероба. Оставете повърхностите да изсъхнат напълно след почистването и дезинфекцията. Ако искате да ускорите този процес, използвайте вентилатор. След изпиране на дрехите ги слагайте в гардероба само напълно сухи. Плесенните гъби се размножават върху влажни неща, които излъчват миризма на мухъл.

Изсушете въздуха

Сега трябва да намалите влажността в гардероба. Ако той е голям с електрически контакти, използвайте влагоуловител. В случай, че гардеробът ви е по-малък, поставете в него открит съд с пълнеж за котешка тоалетна – такъв пълнеж съдържа силициев двуокис, който добре поглъща влагата.

Подобрете циркулацията на въздуха

Това е ефективен начин да се избавите от миризмата на плесени, защото предотвратява развитието им. Уверете се, че дрехите не блокират вентилационните отвори на гардероба. Ако е възможно, оставете вратата му открехната, за да позволите вентилация. Може също така да инсталирате врата с жалузи, за да позволите на въздуха да преминава през нея. За вградените дрешници добавете двустранен вентилационен отвор в стената над вратите.

Не окачвайте дрехите твърде плътно

Оставете пространство между тях, за да може въздухът да циркулира свободно. Не оставяйте потни обувки в гардероба – те определено са една от причините за миризмите в него. Подсушавайте ги навреме, а после ги освежавайте и дезодорирайте със специални препарати. Също така си струва да обмислите използването на отделен шкаф за обувки.

Ако искате да се отървете от миризмата на мухъл в гардероба, веднага направете ТОВА

Използвайте етерични масла

За да ухае винаги приятно в гардероба ви, напръскайте памучни топчета с любимото си етерично масло. Поставете ги в ъглите на гардероба и ги сменяйте на всеки 4 седмици.

Финал

Завършете почистването на гардероба, като отстраните праха от пода с помощта на метла или прахосмукачка. Ако подът ви е с мокет, поръсете върху него сода за хляб и го почистете с прахосмукачка след няколко минути. Содата действа като естествен дезодорант.

Лошата вентилация и влажността в гардероба може да причинят не само неприятна миризма, но и да доведат до появата на молци и други насекоми, които повреждат дрехите. Добрата циркулация на въздуха и сухите условия ще гарантират запазването на облеклата и техния дълъг живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com