Защо е важно леглото да ни бъде спретнато и подредено?

2979
Защо е важно леглото да ни бъде спретнато и подредено?
Снимка: iStock

Спалнята се свързва с релаксация и релаксиращ сън. Разбира се, най-важната мебел - леглото - трябва да бъде удобно и най-важното да допринася за нашето здраве. Но не е толкова просто. И не говорим за избора на матрак, въпреки че и той е много важен. Чистотата е още по-важна! Ще ви разкажем за това какви опасности крие нашето спално бельо и защо е важно да бъде леглото ни спретнато и подредено.

Дървениците съществуват от векове, но популярността им като домашен вредител нарасна драстично през последните години, тъй като все повече хора пътуват и живеят на нови места, където дървеници никога преди не са съществували (и следователно не знаят как да справя се с тях). И докато много хора смятат, че могат да премахнат всички дървеници, като използват някакъв вид репелент или спрей, това обикновено не е достатъчно, за да убие тези малки същества, които са толкова малки, че лесно остават незабелязани.

Мръсно легло пълно с алергени

Огромен брой неканени гости се натрупват на повърхността на одеяла и възглавници. Те не са съюзници на добрия сън и освен това могат да доведат до развитието на много заболявания, по-специално алергии.

Защо най-луксозните матраци се правят в Италия?

Домашни акари

Във всяко легло има домашни акари, но ако чаршафите не се сменят редовно и матракът не се почиства, броят им може да надхвърли очакваното. Тези микроскопични паякообразни се хранят с мъртви епидермални клетки. Те могат да бъдат намерени и в одеяла, килими, плюшени играчки. Обичат топлината и влагата. Екскрементите на домашните акари са изключително опасни. Те съдържат много алергенни ензими, които могат да причинят кожни обриви, главоболие, алергичен ринит и конюнктивит, атопичен дерматит.

Развитие на акари

Домашните акари се хранят с мъртъв епидермис и това им е достатъчно. Човешкото тяло се отървава от стотици милиони клетки на ден, които са отлична среда за размножаване на микроби. В калъфките ни за възглавници също се натрупват бактерии. И е много опасно! Например, бактерията ешерихия коли може да причини сериозно хранително отравяне. Разпространението му се улеснява от неспазване на хигиената. Хората често се потят, когато спят, което насърчава размножаването на бактериите.

Химически вещества

В миналото, спалното бельо е било боядисано с естествени вещества. Днес колкото повече цветове, толкова по-голямо е търсенето. Но качеството на боите е под въпрос. Химическият състав в тях би предизвикало алергични реакции.

Как да почистите матрака ПЕРФЕКТНО?

Мухъл

Винаги можете да намерите мухъл и в леглото. Развитието му се улеснява от топлина и влага. Спорите на мухъла могат да причинят гъбични инфекции на краката и белите дробове, както и бронхиална астма.

Как да поддържате спалнята си чиста?

Спалното бельо трябва да се сменя поне веднъж на две седмици. За да елиминирате напълно нежеланите наематели, трябва да се пере при високи температури (от 60°C). Също така трябва да се грижите за матрака, като го почиствате според препоръките на производителя. Поне веднъж седмично трябва да почиствате праха от всички мебели, включително рамката на леглото. За да ограничите размножаването на микробите, не трябва да си лягате с мокра коса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com