Защо мивката ви мирише лошо и какво можете да направите?

8815
Защо мивката ви мирише лошо и какво можете да направите?
Снимка: iStock/Guliver

Когато от мивката, ваната, душът или тоалетната ви излиза неприятна миризма, първото нещо, което може да се подозира, е, че водата в сифона се е изпарила. В този случай решението е лесно: Пускайте вода в канализацията, за да се напълни отново и да действа като тапа, която не позволява на канализационните газове да проникнат в дома ви. Миризмата, която често се описва като на развалени яйца или мъртво животно, идва от бактерии, които се хранят с органични вещества в отпадните води. Но в основната баня в дома ви вероятно има и някаква друга причина. Може би миризмата идва от нещо, което се разлага в сифона или тръбите между канала на мивката и сифона. Бактериите, които се хранят с кичури коса, задръстени от сапунени остатъци, например, могат да създадат неприятна миризма.

Сложете този зеленчук в тигана и къщата ви няма да се умирише на пържено

Разглобяването на сифона и сглобяването му е работа, с която дори и начинаещите трябва да могат да се справят сами. Но, както при всички водопроводни ремонти, правете го, когато близкият магазин за железария или домашен център е отворен, в случай че имате нужда от резервна част. Разчистете пространството под мивката, покрийте пода на шкафа с кърпа и поставете кофа под сифона. Сложете гумени ръкавици. Когато кранът е изключен, отвийте почистващия отвор в долната част на сифона, ако имате такъв.

Лошата миризма в хладилника ще изчезне за минути, ако направите това

Оставете водата да се изпразни в кофата. След това се опитайте само с ръце да разхлабите гайките от двете страни на колена, като започнете от тази под оттока на мивката. Ако имате нужда от по-голям захват, опитайте да увиете гайките с парцал или кърпа за пране. Ако гайките все още не помръдват, ще ви трябват клещи. За съжаление клещите в комплектите с инструменти на много хора не се отварят достатъчно широко. След като цялата вода е изтекла, извадете сифона и го измийте. Ако е възможно, запазете гайките и шайбите на съседните тръби на място, за да не се налага да се чудите кое къде отива. 

Ако се чудите защо се усеща лоша миризма в апартамента, ето каква е най-честата причина

Оставете твърдите частици, косата или други замърсявания да се утаят в кофата или изгребете всичко в торба за боклук, след което изпразнете миризливата вода в тоалетната. Измийте и дренажната тръба между мивката и сифона. Можете да включите кранчето за тази цел, но се уверете, че кофата е под него. Удобна може да бъде четка с метален косъм. Ако приемете, че мивката се е отцеждала добре, преди да разглобите всичко, можете да сглобите отново частите. Ако мивката се е оттичала бавно, разглобете и почистете рамото на сифона (извитата част от тръбата между сифона и стената). Ако тръбата в стената е запушена, може да ви е необходим шнек за оттичане или помощ от водопроводчик.

Решете проблемa с лошата миризма от канала с тези народни средства

Повторното сглобяване на сифона е лесно. Първо прикрепете рамото на сифона, ако сте го свалили, след това свържете по-дългото рамо на сифона, така че да се свърже с оттичането на мивката, а по-късата страна да се свърже с рамото на сифона. Ако използвате повторно части, единствените сложни детайли са първо да нахлузите гайките върху частите без резба, след което да добавите шайбите, така че скосеният ръб да е обърнат към частта от тръбата, която има резба. Никога не използвайте тефлонова лента за бели пластмасови тръби, но увиването ѝ около резбите на метални тръби може да помогне за предпазване от течове. Затягайте гайките свободно, след което се върнете и ги затегнете докрай, когато всичко е сглобено. Използвайте само натиск с ръка. Пуснете вода в мивката, проверете за капки и затегнете всички разхлабени гайки. Ако се нуждаете от клещи, докосвайте ги внимателно, за да не счупите нещо.

Съставката от аптеката, с която ще забравите за лошата миризма в пералнята

В малко помещение може да е трудно да се определи източникът на лошата миризма. Ако почистването на сифона на мивката не отстрани проблема, може би ще искате да проверите и канализацията за тях или да потърсите помощта на водопроводчик. Ако миризмите продължават, след като всички сифони са чисти, свободно течащи и пълни с вода, може да има тапа в системата от вентилационни тръби, която отвежда канализационните газове нагоре към покрива. Или някъде може да има теч или запушена тръба. За да диагностицирате и отстраните това, определено ще ви е необходима помощ от професионалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com