Защо прането на хавлии задължително се прави със сода?

8434
Защо прането на хавлии задължително се прави със сода?
Снимка: iStock

Содата бикарбонат е универсален помощник в кулинарията, дома и градината. С нейна помощ засияват от снежна белота и усмивката ни, и плочките в банята, и мивката, и кухненските уреди, а растенията са предпазени от вредители. Можем с лекота да изброим поне 99 приложения на содата извън кухнята, но има едно, което сме пропуснали – прането на хавлии със сода. Логично е първо да се запитаме защо е необходимо това, а след това – какви са правилата и стъпките, по които се осъществява прането на хавлии със сода за хляб.

Защо да перем хавлии със сода бикарбонат?

Използваме хавлиите многократно и често, оставяме ги мокри в банята, с което допринасяме за появата на мухъл и плесен и свързаната с тях неприятна миризма. Бършем потни чела с хавлии във фитнеса, после ги оставяме в коша за пране мокри, а това е идеалната среда за развитие на бактерии и поява на зловонна миризма.

Сложете това и ще изчистите най-захабените хавлиени кърпи

Като добавим към тази картинка хавлиите и кърпите, с които си служим в кухнята и трапезарията, обсипани с петна и остатъци от храна, не е учудващо, че именно хавлиите се нуждаят от по-специално внимание по време на пране, за да премахнем лошите миризми, попили в тях, както и за да се насладим на аромата им на чисто и свежо. Изпирането на хавлиите със сода за хляб постига именно това, ако знаете как да го направите. Нещо повече – содата помага за премахване от хавлиите на натрупаните в резултат от многократни изпирания препарати, които пречат за попиването на вода – тоест правят хавлиите по-малко ефективни по отношение на основната им функция.

Как се извършва прането на хавлии със сода – трикове и правила

Сред най-честите въпроси, вълнуващи домакините, решили да освежат и обезмирисят хавлиите си със сода за хляб, е къде се поставя тя. Груба грешка е разбъркването ѝ с праха за пране, изсипването ѝ в отделението за препарати, смесването ѝ с омекотителя или препарата за котлен камък и прочие. Тези правила ще ви помогнат да не допускате тази и други подобни грешки:

  • Содата за хляб се слага директно върху хавлиите в пералнята.
  • Количеството за едно стандартно пране е около половин чаша. Не прекалявайте. Употребата на прекалено голямо количество няма да направи содата по-ефективна, а е възможно да има отрицателни ефекти. Твърде малкото количество няма да има ефект върху хавлиите.
  • Не само не се допуска смесване на содата с препарати за пране, но тя трябва и да не се поставя в техните чекмеджета и гнезда.
  • При прането на хавлии със сода пропуснете сапун, прах, омекотител – всичко това. Единственото в пералнята ви следва да бъдат содата и хавлиите. И разбира се – вода.
  • Помислете за цветовете на хавлиите, преди да използвате сода. Тя е идеална за белите и светлите, но може да обезцвети, отмие и отнеме от цвета на тези с наситени багри. По-добре потърсете друго ефективно средство за обезмирисяване на хавлиите, с което да заместите содата, известна с избелващите си свойства – не е случайно, че търкаме зъбите си с нея за блестяща усмивка.
  • Когато използвате сода при пране на хавлиите, изберете програма с топла или гореща вода.

На колко градуса се перат хавлии, за да ухаят хубаво?

Няма да повярвате колко ароматни, чисти, блестящи ще станат хавлиите ви, а бактериите няма да имат никакъв шанс с прането на хавлии със сода в пералнята.

Содата може да е полезна и за прането на ръка впрочем. Ако има петно, натриването му с кашичка, получена от сода и вода, го изтрива като с гума.

Содата намира приложение и при почистването на самата пералня машина. Така че пригответе си опаковка от нея под ръка в мокрото помещение, за да я имате винаги налична и да се възползвате от качествата и свойствата ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com