Излиза най-продаваният албум за всички времена Thriller

4692
Излиза най-продаваният албум за всички времена Thriller
Снимка: Getty Images / Guliver

1982 г.

"Thriller" е шестият музикален албум на американския певец Майкъл Джаксън и е най-продаваният албум за всички времена. Албумът е издаден на 30 ноември, 1982 от Епик Рекърдс като последователене след критично и рекламно успешният му албум от 1979, Off the Wall. Thriller изследва подобни жанрове като тези в Off the Wall, включително фънк, диско, соул, софт рок, R&B и поп. Обаче текстовете на Thriller са с по-мрачен характер, включвайки параноя и свръхестественост.

С бюджет от $750,000, записването става между април и ноември 1982 в Уестлейк Рекординг Студиос в Лос Анджелис, Калифорния. С помощта на продуцента Куинси Джоунс, Джаксън написва четири от деветте песни на Thriller. Следва издаването на първия сингъл на албума, "The Girl Is Mine", някои обзерватори смятали, че Thriller ще е само малък хит. С издаването на втория сингъл, "Billie Jean", албумът се изкачва на върха на чартовете в много страни. На неговия връх, албумът е продаван в милион копия международно на седмица. Само за година Thriller се превръща — и още е — най-продаваният албум за всички времена. Продажбите са сведени до 60-65 милиона копия продадени в цял свят. Седем от деветте песни на албума са издадени като сингли и всички достигат до топ 10 на Billboard Hot 100. Албумът печели рекодните осем награди Грами на Награди Грами 1984, включително награди в три различни жанра — поп, R&B и рок.

АЕЦ Козлодуй е включен в енергийната мрежа на България

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град...

Thriller затвърдява статута на Джаксън като една от превъзхождащите поп звезди на късния 20 век и му позволява да счупи радикалните бариери чрез появата си в MTV и срещата му с президента на САЩ Роналд Рейгън в Белият дом. Албумът е един от първите, които използват видеоклипове като успешна промоция – видеоклиповете на Thriller, "Billie Jean" и "Beat It" са често пускани по MTV. През 2001, е издадено специално издание на албума, в което има аудио интервюта, демо на записването на песента "Someone In the Dark", което е спечелило Грами като песен от филма Извънземното.[1] През 2008, албумът празнува 25-та годишнина и е пуснат под името Thriller 25, като съдържа ремикси, в които участват съвременни музиканти, както и песен която не е била в оригиналния албум и DVD.

Thriller е на 20-то място от класацията на списание Rolling Stone "500-те най-велики албума за всички времена" през 2003 и е под номер 3 в класацията на Национална асоциация на записващите търговци "Окончателни 200 албума за всички времена".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...