X
 
 

Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

9671 5
photo of Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

1944 г.

Народният съд е извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия революционен терор. Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат.

Официално Народният съд е създаден за съдене на управлявалите страната от 1 януари 1941 до 9 септември 1944 довели страната до участието и във Втората световна война. Заедно с тази цел се преследва узаконяването на извършените вече убийства след окупацията от страна на Червената армия и ОФ, както и планиране на неутрализирането на политическия и интелектуален елит на Царство България и ликвидирането на неблагонадеждни и евентуални противници на режима, установен след окупацията и преврата.

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9550 присъди, с които осъдени на смърт са 2 730 души, а 305 души получават доживотен затвор. Така спасителят на българските евреи Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“, а Константин Муравиев е единственият оцелял министър-председател на България от преди 9 септември 1944 г. За сравнение, на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.

Чрез народния съд е ликвидиран политическият, военният и част от интелектуалния елит на България. Присъдите се произнасят в името на „Симеон Втори, цар на българите“, тъй като все още действа Търновската конституция, въпреки че тя не позволява извънредни съдилища, какъвто е народният съд.

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд влизат в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките, извън Централните софийски гробища.

Произнесени са смъртните присъди над тримата регенти, 8 царски съветници 22-ма министри от правителствата след 1941 67 депутати от 24-тото НС 47 генерали и висши офицери.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик, е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище.

Някои от екзекутираните:

Принц Кирил Преславски - Регент, брат на Цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов- световен учен, археолог. Регент, бивш Министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов – Регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност. Министър на здравето

Димитър Шишманов- дипломат. Министър на външните работи

Д-р Иван Горанов - виден юрист, адвокат. Кавалер на четири ордена „За храброст“ за атаката при Тутракан.

Светослав Поменов - юрист, завършил във Франция. Дългогодишен дипломат. Кавалер на два ордена „За храброст“.

Д-р Иван Вазов- племенник на Иван Вазов, син на д-р Кирил Вазов. Капитан- командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на 3 Кръста за храброст и орден Австрийски орел. Завършва право в СУ и докторска дисертация в Лайпциг. Общественик на гр. Стара Загора, Председател на Културно-просветното дружество, безпартиен и аполитичен- става депутат като независим кандидат от Стара загора

Д-р Иван Бешков – 49-годишен, брат на художника Илия Бешков. Герой от първата световна война, с два ордена за храброст. Корпоративен деятел, народен представител в три народни събрания от Плевенски избирателен окръг, министър на земеделието.

Георги Липовaнски - доктор по право и финанси. Общественик и стопански деец.

Александър Сталински - виден юрист. Министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен. Министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - Министър на железниците, пощите и телеграфите

Д-р Георги Ханджиев - учен. Съветник на Цар Борис

Арх. Йордан Севов - известен архитект модернист. Съветник на Цар Борис

Любомир Лулчев - царски съветник

Димитър Генчев- офицер, полковник. Награждаван с ордени за храброст, герой от войните. Инспектор на дворците

Павел Груев – началник на дворцвата канцелария

д-р Петър Костов – секретар по печата, легационен съветник

Тодор Кожухаров- виден общественик, публицист и журналист. Кавалер на два ордена „За храброст“, удостоен с близо 20 наши и чужди медала за гражадански заслуги.

Иван Батембергски – народен представител

Софроний Врачански завършва първия препис на История славянобългарска

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен б...

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България. Министър на войната , внук на Бачо Киро

Генерал-лейтанант Руси Русев - Военен министър

Генерал-лейтанант Константин Лукаш - Гл. инспектор на войската и Началник на щаба

Генерал-майор Рафаил Жечев – флигел адютант

Генерал-лейтанант Никола Стойчев - командир на 3-ра българска армия

Генерал-лейтанант Никола Христов - командир на 3-та българска армия

Открита е първата отсечка на Софийското метро

Софийското метро е първото и единствено метро в България. Въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. Има обща дължина 31 km с 27 ...

Генерал-лейтанант Атанас Стефанов - командир на 4-та българска армия

Генерал-лейтанант Никола Наков - командир на 1-ва българска армия

Генерал-майор Петър Цанков - командир на ШЗО

Генерал-майор Рафаил Банов- командир на 6-а Бдинска дивизия

Генерал Никола Жеков- командващ БГ армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтанант Димитър Айранов - командир на Военно-въздушните сили

В Париж е подписан мирен договор, с който се прекратява Виетнамската война

Виетнамската война или Втората Индокитайска война и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1955 г. до 1975 г. между ...

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най- ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на Жандармерията и още 12 генерали….

Полковник Бахнев - командир на полка в Шумен. Герой от войните. Кавалер на 5 ордена.

Проф. Цветко Петков- виден юрист, адвокат. Защитавал е като адвокат комунисти и двама е спасил от смъртна присъда.

Полковник Стою Стоев - герой от войната, началник-щаб на 2-ра дивизия.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дементор 3 Дементор преди 11 месеца Профил на трол?
  Ген. Лукаш е работил за Партията заедно с Боевой.А е убит защото е шеф на Ас-23. За да днес хибрида Литекс - ЦСКА ловеч
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  И кое е чудното в това ,което се е случило, при условие, че същите тия са били фашистка партия, пряки участници в сключването на договора с Хитлер и имат силни заслуги за избиването на хиляди от така наречените комунисти и не само. Много бързо забравяте, че фашизмът е престъпление срещу човечеството и сега наследниците на тия фашисти искат много бързо да се забрави, какво са сторили те на хиляди д виж още ›› руги, които после си отмъщават. Стига ровихте в миналото, не сте чисти за да търсите сметка на другите, които вие сте убивали и мъчили по затворите на Гешев.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Червени изроди!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "Днес се чества годишнината от жертвите на народния съд, който беше създаден с решение на Великите сили и разделянето на Европа. Т.е., този Народен съд е създаден с решението на САЩ, Великобритания, Съветския съюз и Франция. Нека хората, които скачат днес срещу този съд, да знаят, че той е създаден от тези държави и малко повече да прочетат история. Разбира се, много от тези присъди са били п виж още ›› ревишени, но нека да видим каква е била ситуацията във Франция? Там са били много повече. Защо в страната ни не се чества смъртта на хората през 1925 г.? Защо не отбелязваме Белия терор, който посегна на българската интелигенция? Защо не се чества паметта на загиналите партизани в парламента? Защо се почитат едни, а за други няма минута мълчание?"
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Някой трябва да пляте зя милионите жертви на фашизма.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално