X
 
 

Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

9136 5
photo of Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

1944 г.

Народният съд е извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия революционен терор. Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат.

Официално Народният съд е създаден за съдене на управлявалите страната от 1 януари 1941 до 9 септември 1944 довели страната до участието и във Втората световна война. Заедно с тази цел се преследва узаконяването на извършените вече убийства след окупацията от страна на Червената армия и ОФ, както и планиране на неутрализирането на политическия и интелектуален елит на Царство България и ликвидирането на неблагонадеждни и евентуални противници на режима, установен след окупацията и преврата.

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9550 присъди, с които осъдени на смърт са 2 730 души, а 305 души получават доживотен затвор. Така спасителят на българските евреи Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“, а Константин Муравиев е единственият оцелял министър-председател на България от преди 9 септември 1944 г. За сравнение, на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.

Чрез народния съд е ликвидиран политическият, военният и част от интелектуалния елит на България. Присъдите се произнасят в името на „Симеон Втори, цар на българите“, тъй като все още действа Търновската конституция, въпреки че тя не позволява извънредни съдилища, какъвто е народният съд.

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд влизат в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките, извън Централните софийски гробища.

Произнесени са смъртните присъди над тримата регенти, 8 царски съветници 22-ма министри от правителствата след 1941 67 депутати от 24-тото НС 47 генерали и висши офицери.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик, е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище.

Някои от екзекутираните:

Принц Кирил Преславски - Регент, брат на Цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов- световен учен, археолог. Регент, бивш Министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов – Регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност. Министър на здравето

Димитър Шишманов- дипломат. Министър на външните работи

Д-р Иван Горанов - виден юрист, адвокат. Кавалер на четири ордена „За храброст“ за атаката при Тутракан.

Светослав Поменов - юрист, завършил във Франция. Дългогодишен дипломат. Кавалер на два ордена „За храброст“.

Д-р Иван Вазов- племенник на Иван Вазов, син на д-р Кирил Вазов. Капитан- командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на 3 Кръста за храброст и орден Австрийски орел. Завършва право в СУ и докторска дисертация в Лайпциг. Общественик на гр. Стара Загора, Председател на Културно-просветното дружество, безпартиен и аполитичен- става депутат като независим кандидат от Стара загора

Д-р Иван Бешков – 49-годишен, брат на художника Илия Бешков. Герой от първата световна война, с два ордена за храброст. Корпоративен деятел, народен представител в три народни събрания от Плевенски избирателен окръг, министър на земеделието.

Георги Липовaнски - доктор по право и финанси. Общественик и стопански деец.

Александър Сталински - виден юрист. Министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен. Министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - Министър на железниците, пощите и телеграфите

Д-р Георги Ханджиев - учен. Съветник на Цар Борис

Арх. Йордан Севов - известен архитект модернист. Съветник на Цар Борис

Любомир Лулчев - царски съветник

Димитър Генчев- офицер, полковник. Награждаван с ордени за храброст, герой от войните. Инспектор на дворците

Павел Груев – началник на дворцвата канцелария

д-р Петър Костов – секретар по печата, легационен съветник

Тодор Кожухаров- виден общественик, публицист и журналист. Кавалер на два ордена „За храброст“, удостоен с близо 20 наши и чужди медала за гражадански заслуги.

Иван Батембергски – народен представител

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България. Министър на войната , внук на Бачо Киро

Генерал-лейтанант Руси Русев - Военен министър

Генерал-лейтанант Константин Лукаш - Гл. инспектор на войската и Началник на щаба

Софроний Врачански завършва първия препис на История славянобългарска

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен б...

Генерал-майор Рафаил Жечев – флигел адютант

Генерал-лейтанант Никола Стойчев - командир на 3-ра българска армия

Генерал-лейтанант Никола Христов - командир на 3-та българска армия

Генерал-лейтанант Атанас Стефанов - командир на 4-та българска армия

Генерал-лейтанант Никола Наков - командир на 1-ва българска армия

Открита е първата отсечка на Софийското метро

Софийското метро е първото и единствено метро в България. Въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. Има обща дължина 31 km с 27 ...

Генерал-майор Петър Цанков - командир на ШЗО

Генерал-майор Рафаил Банов- командир на 6-а Бдинска дивизия

Генерал Никола Жеков- командващ БГ армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтанант Димитър Айранов - командир на Военно-въздушните сили

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

В Париж е подписан мирен договор, с който се прекратява Виетнамската война

Виетнамската война или Втората Индокитайска война и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1955 г. до 1975 г. между ...

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най- ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на Жандармерията и още 12 генерали….

Полковник Бахнев - командир на полка в Шумен. Герой от войните. Кавалер на 5 ордена.

Проф. Цветко Петков- виден юрист, адвокат. Защитавал е като адвокат комунисти и двама е спасил от смъртна присъда.

Полковник Стою Стоев - герой от войната, началник-щаб на 2-ра дивизия.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дементор 3 Дементор преди 8 месеца Профил на трол?
  Ген. Лукаш е работил за Партията заедно с Боевой.А е убит защото е шеф на Ас-23. За да днес хибрида Литекс - ЦСКА ловеч
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И кое е чудното в това ,което се е случило, при условие, че същите тия са били фашистка партия, пряки участници в сключването на договора с Хитлер и имат силни заслуги за избиването на хиляди от така наречените комунисти и не само. Много бързо забравяте, че фашизмът е престъпление срещу човечеството и сега наследниците на тия фашисти искат много бързо да се забрави, какво са сторили те на хиляди д виж още ›› руги, които после си отмъщават. Стига ровихте в миналото, не сте чисти за да търсите сметка на другите, които вие сте убивали и мъчили по затворите на Гешев.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Червени изроди!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "Днес се чества годишнината от жертвите на народния съд, който беше създаден с решение на Великите сили и разделянето на Европа. Т.е., този Народен съд е създаден с решението на САЩ, Великобритания, Съветския съюз и Франция. Нека хората, които скачат днес срещу този съд, да знаят, че той е създаден от тези държави и малко повече да прочетат история. Разбира се, много от тези присъди са били п виж още ›› ревишени, но нека да видим каква е била ситуацията във Франция? Там са били много повече. Защо в страната ни не се чества смъртта на хората през 1925 г.? Защо не отбелязваме Белия терор, който посегна на българската интелигенция? Защо не се чества паметта на загиналите партизани в парламента? Защо се почитат едни, а за други няма минута мълчание?"
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Някой трябва да пляте зя милионите жертви на фашизма.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.