X
 
 

Официално е открита Българската национална телевизия

1994 7
photo of Официално е открита Българската национална телевизия
Снимка: luboslovie.bg

1959 г.

Българската национална телевизия (БНТ) е официално открита на 26 декември 1959 г. в резултат от 8-годишна разработка и изпитания на екип от учени от Машинно-електротехническия институт в София.

БНТ осъществява своята дейност по силата на Закон за радиото и телевизията, обнародван в бр. 138 от 1998 г. на „Държавен вестник”. БНТ е юридическо лице със седалище град София. Тя е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор. БНТ излъчва една 24-часова програма с национален обхват - „БНТ 1”, програма за българите в чужбина - „БНТ Свят”, обединяващ всички регионални центрове канал - БНТ 2 и младежки канал - БНТ +.

Словения гласува за отделянето си от Югославия на референдум

Събранието на словенските народни представители в Кочевие през октомври 1943 г. решава словенците да се включат в новата Югославия, ...

Първото предаване на българската телевизия е прякото излъчване на 7-ноемврийската манифестация от площад „9 септември” (днес „Александър Батенберг”) през 1959 г. На 26 декември 1959 г. става официалното откриване на Българската телевизия.

През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция „Българска телевизия и радио”. През 1971 г. радиото и телевизията в България са обособени в Комитет за телевизия и радио, част от структурата на изпълнителната власт. От 1975 г. започва своята дейност Втора телевизионна програма. През годините този телевизионен канал дава предимство на културните програми и авторските предавания. От 1977 г. Българската телевизия и Българското радио придобиват статут на самостоятелни юридически лица към Комитета за наука, изкуство и култура. През 1986 г. двете медии отново са обединени в Комитет за телевизия и радио към Министерския съвет.

На 6 март 1990 г. Деветото обикновено народно събрание приема решение за временния статут на Българската телевизия и Българското радио, съгласно което двете организации се обособяват като самостоятелни институции. От 1 юни 1992 г. Телевизията получава наименованието Българска национална телевизия, Първа програма се казва вече „Канал 1”, а Втора програма – „Ефир 2”. През 1993 г. Регионалните ТВ центрове на БНТ започват излъчване на собствени регионални канали. „Ефир 2” излъчва до 31 май 2000 г., а от 2 май 1999 г. БНТ излъчва сателитната програма за българите в чужбина „БНТ свят”.

На 14 септември 2008 е обновена схемата на излъчване на телевизионните канали на БНТ, променени са имената и емблемите им.

Румънската революция: Край на диктатурата на Чаушеску

Точният начин, по който се развиват събитията от 21- 22 декември 1989 г., довели до падането на комунистическия режим в Румъния, и до...

Днес БНТ е разположена в две взаимно свързани сгради: нова (на снимката) и стара - по протежението на ул. “Тулово”. Старата сграда е била италианско училище. Проектирана е от инж. Константин Йосифов, който е осъществявал и надзора върху строежа. По време на една от бомбардировките през Втората световна война училището претърпява частично разрушение. Притежавайки все пак солидна конструкция, сградата е осигурявала в избените си помещения бомбоубежище за жителите на квартала.

На 16 октомври 2011 втора програма се завръща като БНТ 2 на мястото на регионалните телевизионни центрове на телевизията.

От март 2012г. телевизията започва да излъчва във формат 16:9, а от юни 2012г. стартира и излъчването на временен спортен HD канал - BNT HD. Официалното пускане на канала се очаква през есента на 2013 г.

Източник: Уикипедия

Атентатът над Локърби

Атентатът над Локърби е най-известният от серията терористични нападения, за чието извършване се обвинява Либия. На 21 декември 1988 г...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НАЦИОНАЛНА, АМА КОЛКО СЕГА Е ОБЩЕСТВЕНА 3 НАЦИОНАЛНА, АМА КОЛКО СЕГА Е ОБЩЕСТВЕНА преди 11 месеца Профил на трол?
  В БНТ НЕ СЕ ГОВОРИ за миналото на телевизията, като пропаганден юмрук на Партията СЛУГИНЯ НА РУСИЯ - забранено е. На тема минало в БНТ тече неспирна самохвална кампания, прославяща „славните години”при тато. Фактът, че паралелно се появяват предавания, в които се казват истини за времето на комунизма, по никакъв начин не отменя обстоятелството, че извън тях въпросният комунизъм НЕ е преболе виж още ›› дуван в БНТ. дО днес в БНТ ползват метода на жълтата преса от 90-те години, която се беше самообявила за защитник на плурализма, редувайки механично реваншизма на комунизма с неговото дозирано критикуване. Ефектът от това е този, който наблюдаваме ДНЕС: носталгия по „едно време”.Какъв ЕС, КАКВО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО, КАКЪВ 21 ВЕК ...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  РУСОЛЮБНИТЕ тези на волгин се леят от години безалтернативно от микрофона на държавното радио, но от БНТ смятат, че това е малко за зомбиране на матряла Както написа един политически анализатор: СДС спечели битката за бъдещето с приемането на България в НАТО и ЕС, а ДС-КГБ спечели битката за миналото с помощта на МАСИРАНА ТВ пропаганда - по липса на "Свободна Европа, по която на Волгин да се виж още ›› противопостави едно НЕПУТИНОФИЛСКО мнение виртуалната мрежа все пак отговаря на пропагандната диктатура на тандема БНР-БНТ В бнт е модерен псевдоляв буламач от уж нови/стари идеи – марксистки,националистически, славянопутинофилски, алтерглобалистки и ... Неделя сутрин по БНТ с Георги Любенов сме директно в епицентъра на хибридната война на русия срещу Европейска България– Волгин без събеседник - различна гледна точка "обществената" медия просто не предвижда. И Волгин атакува, громи „дясното клише” – сам си създава плашила и след това ги разпарчетосва без жал. Любенов поддадаква на громящия глобалния Капитализъм самоотвержен путьо Волгин .Претопля идеи чак от по-миналия век - лявото не е американско, следователно е руско, а: кагда говорим Россия, подразумеваем Путин,а Путин- руският “хардланд” ще простре братска ръка върху близкия геополитически пояс от незначителни, достойни за презрение държавици, чиито претенции за суверенност са просто смешни за всеки, който знае поне малко за гиганта Газпром.За това възстановяване-на-руското-геополитическото-влияние-което-е-равно-на-новите-леви-идеи в БНТ са допустими всякакви средства + директните лъжи КАТО да се твърди най-безгрижно, че всичко това, ама наистина с нищо не нарушава лоялността НИ към съюзниците от ЕС и НАТО, че никой, най-малко Волгин/бнт, не оспорват цивилизационния НИ избор и пр., че разделението на „фили” и „фоби” било смешно, щото няма българин дето да не е руски патриот и пр. На екрана НА ОБЩЕСТВЕНАТА БНТ тече манипулативнОто ако: ако се присъединим към руската сила,Волгин/бнт щедро ни обещават руски стандарт, а Любенов любезно, дори любвеобилно си дадака - не е чудно назначаването на удобния на вси правителства кошлуков- и по манталитет и по идеи много си подхожда с повечето водещи в БНТ- дето се вика- лика- прилика.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НАЦИОНАЛНА, АМА КОЛКО СЕГА Е ОБЩЕСТВЕНА 2 НАЦИОНАЛНА, АМА КОЛКО СЕГА Е ОБЩЕСТВЕНА преди 11 месеца Профил на трол?
  пролетта на 1989 от трибуната на зала 11 в НДК eдин български журналист призова Тодор Живков да си подаде оставката - последваха месеци на пълна забрана да се явява по радиото и телевизията, докато рекорден брой големи западни медии го търсят за коментарна политическата обстановка тук - на фона на очернящата медийна кампания в България, през лятото на 1993 стотици европейски журналисти обявиха с виж още ›› воята солидарност с този достоен български журналист за твърдата му позицията на съпротива срещу натиска на властта и 1994 е избран за вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти - този истински българин е два пъти герой в годишните доклади на Държавния департамент на САЩ за правата на човека и свободното слово И през 1994 и през 2007год.А днес медиите са на принципа:"да не дразним Путин”, както се снишава и трикратния ни премиер "евроатлант" - явно удобен на путин и медиите включиха московската опорка:"да не дразним Борисов”.Всъщност ЕС е единствената причина Борисов да не последва ВДЪХНОВЯВАЩИЯ го пример на началника в Кремъл.Години след БНТ на татовия зет,години след падане на режима на живков, години след влизането ни в ЕС,в годината на българското председателство на ЕС, дългогодишния политически коментатор, за който иде реч ВСЕ ОЩЕ е тотално отстранен от туземната обществена телевизиятелевизионна публицистика Някой вярва ли, че това е случайно и че не е свързано със съответните “заповеди по гарнизона”. НО този път европейците сами идват тук и ще се уверят на място какво се случва сРЕЩУ свободното слово нас точно чрез примера НА ТОЗИ НЕУДОБЕН НА ВЛАСТТА ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАТОР
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "Овладяването на БНТ от #Кой е съпоставимо с назначаването на Пеевски в ДАНС. Де факто няма голяма медия, която да не е подчинена. Или се купува, или й се спира „кислорода“ с рекламите, като се назначава политкомисар /така направиха в БГ он Еър и в БиАйТи/, или се репресира за да се държи под напрежение и контрол – това важи за БТВ и Нова ТВ. ТВ Европа се превръща в Канал 3 – сега трескаво у виж още ›› хажват „десни“ коментатори и политици, за да могат да запазят някакво влияние сред десния електорат – мисия, която им е възложена за да могат да изолират неприемливите за Борисов и Пеевски политици от ДаБГ, ДСБ, БЗНС и другите свободни анализатори. Да Ви е ясно – отдавна има „черни“ списъци с хора, които не трябва да се появяват в гледано време по основните канали. Целта на медийната репресия на #Кой е да маргинализират всеки опит за алтернатива на ГЕРБ в дясно, като я иронизират, като дават трибуна за вътрешни разбори в дясно, личностни ежби и интриги, и на този фон да прокарват тихо и системно безалтернативността на ГЕРБ. Това вече сте го чували от един „мъдрец“ от сараите, затова Ви звучи познато. За това смятам, че тези хибридни медии и медийни звезди са по опасни от открито провеждащите политиката на Кой? Няма разлика между #Кой и ГЕРБ." Коментар от профила на Илиян Василев във Фейсбук по повод освобождаването на Константин Кисимов като шеф на новините на БНТ и назначаването на Емил Кошлуков
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  на 26.12.1947 в България е руските еничери национализират банките. На 27 декември национализират последните 50 банки.Шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев пише: „Бандитският начин на заграбване на банките е безпределно беззаконие и насилие. Всъщност случилото се на 26 и 27 декември 1947 г. е от веригата събития, довели до пълното присвояване на собствеността от комунистическата номенкл виж още ›› атура“.Комунистите провеждат деноминация на лева 1947 година. С нея се лишават от капитал всички собственици напредприятия, т.нар.от тях класов враг. Втората деноминация е през 1952 година, защото с напечатаните през 47-ма година пари, икономиката не върви и БКП прави емисия с обмяна. Тези напечатани пари в България са трън в очите на печатницата на руснаците и през 1962 година има нова обмяна на парите, този път напечатани в СССР. Тези деноминации вървят паралелно с тотално изземане на собственост през 40-те до към 1971г , когато ЗСГ въвежда правилото за “единствения имот” и отчуждава още много имоти. Иначе казано бкп е мафиотска групировка, напълно негодна да управлява без насилие от икономическа гледна точка. И насилието е брутално, а провалите в икономиката масови и опозоряващи страната. А тези хора ни управляват и до днес... и пак се провалят под''вещото''ръководство на руските си господари.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  заграбването почва още с присъдите на т.нар. „народен’’ съд, където редом с дълги години тъмничен затвор и смъртните присъди за политици и индустриалци е и пълната конфискация на имуществото им. Известни предприемачи и банкери се разделят със свободата, с цялата си собственост и с живота си. Още преди масовите убийства 1944 - 45 г. над 200 от най-големите и печеливши индустриални предприятия вече виж още ›› са конфискувани от окупационната Червена армия като „военни трофеи“Закона за конфискация на имущество, придобито чрез спекула е политическа бухалка с/у парламентарната опозиция. С тайно решение на Политбюро на ЦК на БРП (комунисти) от 22 декември 1947, което гласи: „Макар още законът за национализацията на индустрията да не е приет, се реши и пристъпи към завземане на предприятията“ започва истинското разграбване на българската икономика от политическия слугинаж на руския съветски колониализъм: - замисъла е да изненада и постави пред свършен факт сoбствениците и персонала на повече от 7000 неокрадени и непренесени в русия предприятия - мини, мелници, мандри и занаятчийски работилници, да се осуети каквато и да е защитна реакция на потърпевшите - под дулата на шмайзерите на червената армия колонизаторка ‘’да се предадат ключовете и шифрите на фирмените сейфове с наличните пари и ценните книжа’’е инструкцията към сформираните за всяко предприятие групи по завземането му- подбрани от всяко предприятие другари заместват отстранените собственици и технолози или компартията изпраща полуграмотни апаратчици без професионални умения - на 23 декември 1947 г. комунистическата власт национализира всички индустриални и минни предприятия в България А със Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост от1948 г. изцяло се обсебва собствеността в градовете от комунистическия режим – хотели, болниците, вили, частни жилища, магазини, бакалници, пекарни и ателиета, от които зависи прехраната на работещите в тях семейства, а през 50-те год по указания от москва собствеността и в селата се изземва - целта е да не остане нито една независима социална прослойка. И ПОЧВА ударно изграждане с остарели съветски технологии от 30-те год на мин век, силно замърсяващи природата мегаломански проекти в металургията, енергетиката, тежката химия, машиностроенето и минното дело и безогледно затриване на леката промишленост и селското стопанство. ‘’Евтините“ съветски кредити водят до първия фалит на държавата в края на 50-те и целият златен резерв отива в москва, а БКП си строи абсурдните икономически предприятия, за чиято продукция няма купувачи - по колониалния модел на руската икономика, разчитаща на валутата от нефт и газ през 70-те год платежният ни баланс се крепи на реекспорт на съветски нефт - това е подготвка за присъединяването ни към СССР 1963-1973 г.: българската икономика е тотално зависима от руски суровини и продукцията е само за руския пазар.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  затова лъжиите и манипулациите нямат край – до сега треперят, защото излизат факти,имена, офшорни компании на отговорни ДРУГАРИ –затова на 10 ноември 1989 осъмнахме с 10 милиарда дълг и Луканов обяви и мораториум – и за 7 години -2-ри фалит - уникално даже за страна от от соц концлагера на сссрусия - България беше тотално изолирана от светаТези които ни управляват от царя насам смениха политическа виж още ›› та си мощ преди 1989 с икономическа след него с успешно политическо инженерство(най-успешния проект е борисов и той довърши България) с манипулации чрез средствата за информация, социологическите изследвания,с икономически натиск във всички сфери.през 1989г Стратезите на тн Преход заложиха голям капан на демократите и недопуснаха разместване на пластовете - комунистите са господарите.Те са били и ще бъдат поддържани от медии,личности,интелекти.Не напоследно и парите са в тях.Но за единствените 4 години на преход към демокрация все пак България стана член на НАТО и ЕС
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално