X
 
 

Основан е Българският хелзинкски комитет

2418 35
photo of Основан е Българският хелзинкски комитет
Снимка: БГНЕС
Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от 1993 г. е член на бившата Международна хелзинкска федерация със седалище във Виена, в която до разпускането ѝ влизат 46 хелзинкски комитети и независими правозащитни групи в Европа, бившия Съветски съюз и Северна Америка, работещи на национално и международно ниво за утвърждаване защитата правата на човека.

Целите на БХК са да насърчава уважение и защита за правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост.

В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по футбол на ФИФА. То се провежда в Уругвай в периода от 13 юли до 3...

Работата на БХК се основава на систематично наблюдение на правозащитната ситуация в България. В своята дейност комитетът обръща специално внимание на правата на жените, на етническите и религиозните малцинства, правата на детето, правата на хората с психични, интелектуални и емоционални затруднения, на положението в местата за задържане, на свободата от дискриминация, на защитата от изтезания и малтретиране, на правата на бежанците и мигрантите, свободата на изразяване, достъпа до информация, проблемите на системата за наказателно правосъдие.

БХК предлага правна помощ на жертви на нарушени човешки правата под формата на консултации или чрез поемане на дела пред вътрешните или международните съдилища. Комитетът също така работи в областта на образованието по права на човека, организира конференции, семинари, обществени акции и други форми на гражданска дейност, свързани с популяризиране на правозащитната идея сред обществеността.

От 1995 г. БХК разполага с правна програма. Чрез нея е извоювал редица вътрешни и международни правни победи в Европейския съд по правата на човека, Комитета на министрите на Съвета на Европа и в Международната организация на труда.

До 2014 г. Комитетът издава и месечното списание „Обектив“, чрез което информира за открити нарушения и заявява позициите си върху актуални правозащитни проблеми.

Открит е 102-ят елемент от таблицата на Менделеев

Нобелий е химичен елемент със символ No, атомен номер 102 и принадлежащ към групата на актинидите. Името идва от шведският учен Алфред ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Разстрел за тези гадове, чужди наемници !
 • Октомври 17.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Харесвате ми Другарко.
  : 0 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  АНТИБЪЛГАРСКИЯТ хелзински к-т е съставен от доказани педераси и лизачки - минетчийки !
 • Октомври 16.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Не това е проблема с тези, не това. Проблема е , че са доказани предатели и ЗЛОСТНИ ВРАГОВЕ НА НАРОДА.
  : 0 !
 • 14 юли 1789 г. Бастилията е превзета! 15 14 юли 1789 г. Бастилията е превзета! преди 1 месец Профил на трол?
  Публикувано във факти.бг: Днес Франция чества своя национален празник. На този ден през 1789 г. парижани щурмуват и превземат Бастилията - средновековна крепост и затвор станала символ на деспотичната кралска власт. По времето на щурма в нея има само седем затворници, но той се смята за начало на Френската революция и икона на Френската република. Бастилията е построена през 1382 година като ук виж още ›› репление към подстъпите на столицата Париж. Скоро обаче започнала да изпълнява функциите на затвор и то предимно за политически затворници. За 400 години не малко знаменитости са преминали през крепостта-затвор. Сред тях са Ларошфуко, Пиер де Бомарше, Маркиз дьо Сад, Никола Фуке.... Два пъти затворник в Бастилията е бил Франсоа Волтер. В края на XVIII Франция се оказва на ръба на банкрута. Свиканите Генерални щати - висшия съсловно-представителен орган - се самопровъзгласява за Учредително събрание и си поставя за цел изработването на конституционните основи на нов политически ред, изключващ абсолютизма. Причината за обсадата на Бастилията от гражданите на Париж са плъзналите слухове, че кралят възнамерява да разпусне Учредителното събрание. В същото време кралските войски заемат позиция край Париж. На 14 юли 1789 г. парижани, решени да окажат съпротива на кралските сили, се насочват към Бастилията, за да сложат ръка на складираните там оръжия, макар по традиция да се смята, че щурмът е с цел освобождаването на затворниците. По това време в крепостта е имало само седмина затворници, а гарнизонът, който я е охранявал надхвърлял сто войници. Щурмът продължил четири часа, началникът на крепостта бил пленен, а затворниците – пуснати. След 14 юни парижкото кметство решава Бастилията да бъде съборена, което става през следващите три години. Сега на мястото на разрушената до основи Бастилия се намира площад Бастилия – където се пресичат много улици и булеварди. В центъра на площада се издига колона, увенчана с бронзовата статуя на гения на свободата, дело на Огюст Роден. В едната си ръка той държи факела на цивилизацията, а в другата скъсаните вериги на робството. 14 юли става национален празник на Франция на 31 януари 1879 година. На самия 14 юли се провежда тържествен военен парад на Елисейските полета - започва в 10 часа от Етуал в посока към Лувъра, като го приема лично президентът. На площад Конкорд срещу знаменитата Триумфална арка са издигнати специални трибуни за зрителите. Финал на празника е големият салют и илюминациите край Айфеловата кула и на Марсово поле. Това истинско пиротехническо шоу обикновено започва в 10 часа вечерта.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Октомври 14.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Защо к@р , а не забрана и съдебни процеси ?. Мисля , че е по целесъобразно.
  : 1 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кастрация за тези изроди !
  : 0 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  К@р за БХК и бащицата й Шорош!!!
Нагоре