Основана е Австро-Унгария

28857
Основана е Австро-Унгария
1867 г.

Австрийската империя е държава в Централна Европа със столица Виена, обединила наследствените владения на Хабсбургите, които дотогава нямат общо название.

Създадена е през 1804 г. от император Франц II в отговор на провъзгласяването на Наполеон I за император. През 1806 г. след натиск от страна на Наполеон са премахнати институциите на Свещената Римска империя, чийто монарх традиционно е бил ерцхерцогът на Австрия.

България влиза в НАТО

На 29 март 2004 година, България влиза в НАТО като пълноправeн член, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. ...

На 30 март 1867 г. след неуспешни опити за реформи е направен така нареченият Компромис: Австрийската империя е преобразувана в дуалистична монархия като Австро-Унгария, която е разделена на земи на австрийската и на унгарската корона, но с общ монарх.

Дуалистичната монархия се състои от две части - Цислейтания (западната част) и Транслейтания (източната част). Императорът на Австрия е и крал на Унгария. Просъществува от 1867 г., когато Унгария получава широка автономия в рамките на империята, до разпадането й през 1918 г.

Австро-Унгария е втората по големина държава в Европа след Руската империя и трета по население след Руската и Германската империя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...