X
 
 

Подписан е Санстефанският мирен договор

2156 22
photo of Подписан е Санстефанският мирен договор

1878 г.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна, след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден в Лозенград ,181...

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Чл. 6-11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Английският физик сър Джеймс Чадуик открива неутрона

Неутрон във физиката е елементарна частица с нулев електрически заряд и маса в покой 940 MeV (малко над тази на протона). Спинът й е ...

Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година. Англия и Австро-Унгария се обявяват против санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. По силата на неговите клаузи санстефанска България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

22 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 100 годишния тътен от капитулацията на Русия пред България в Брест Литовск 15 100 годишния тътен от капитулацията на Русия пред България в Брест Литовск преди 9 месеца Профил на трол?
  100 годишнината е по-кръгла от 140-тата годишнина, превърната в основна опорна точка на руското влияние в България тук след провала на съветския комунизъм по света и у нас и бързо спретната подмяна на сссруската окупация на 9.9 с руската окупация на 3.3 Да припомним днес триумфа на България в Брест–Литовск, изминавайки за 4 десетилетия пътя от нищо на картата, зачената като “нещо” предварително уг виж още ›› оворено тайно от русия да е нелегитимно. НО БЪЛГАРИЯ извоюва сама независимостта си от османски и руски поробители. По ирония на съдбата в Брест – Литовск се онагледяват като пророчество злобните думи на аксаков, изречени срещу Съединението: “Всяко тържество на България е смърт за Русия”. В Брест – Литовск България триумфира пряко над руската капитулация, а Русия претърпя най-голямата катастрофа в своята история.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  В Брест – Литовск България е една от първите държави, които установяват димпломатически отношения с току-що възникналата, макар и за кратко независима от русия Република Украйна. В министерството на външните работи в София на 16 февруари 2018 г. се състоя българско – украинска конференция, посветена на тази 100 годишнина - бяха и руски дипломати с каменни физиономии
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Свети Стефан, е договор за БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. 14 Свети Стефан, е договор за БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. преди 9 месеца Профил на трол?
  от договорът за примирие, подписан на 3 март 1878 г.: ART.XXV. Within three months after the conclusion of the definitive peace between His Majesty the Emperor of Russia and His Majesty the Sultan, the Russian army will withdraw completely from European territories of Turkey, with the exception of Bulgaria чл. 25. Три месеца след сключването на окончателния мир между Негово Величество Император виж още ›› а на Русия и Негово Величество Султана, руската армия ще се изтегли напълно от Европейските територии на Турция, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.
 • ългарската свобода се роди на 6.9.1885 г. въпреки русия 14.1 ългарската свобода се роди на 6.9.1885 г. въпреки русия преди 9 месеца Профил на трол?
  след 3 март 1878 опълчениците създават дружини за защита от руската окупация на България, както свидетелства Симеон Радев в “Строители на нова България” - руската позиция да не бъде допускана голяма българска държава е била т(р)айно договорена с Австро – Унгария в Райхщад още през лятото на 1876 г., преди Цариградската конференция, на която европейските сили, свикани от Великобритания като реакци виж още ›› я на зверствата срещу българите, поставят ултиматум за автономия на българите в границите на Българсщката Екзархия. Берлинския диктат просто легитимира българската държава, но в уговорения осакатен вид - българите сами без русия се опълчват срещу Берлинския диктат - русия се обяви против Съединението на България защото то българите нарушавали Берлинския диктат - по-загрижена е русия за султана и го подстрекава да си върне владичеството над половината от тогавашна България - пак Англия ни спасява и осуетява османското нападение. Днес руснаците пак лъжат, че след войната си с Турция русия напуска България “без да поиска нищо” -“нищото” е Окупационния фонд, чрез който българите плащат поисканото от Русия злато.Лъжат, че са ни "подарили" и Търновската конституция, която е ужас за свръхизостаналата Русия, откъдето по православно-славянска линия валят заклеймяващи оценки за нахалството на българското племе да се сдобие с европейски свободи и права.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Свети Стефан, е договор за БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. 13 Свети Стефан, е договор за БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. преди 9 месеца Профил на трол?
  от договорът за примирие, подписан на 3 март 1878 г.: ART.XXV. Within three months after the conclusion of the definitive peace between His Majesty the Emperor of Russia and His Majesty the Sultan, the Russian army will withdraw completely from European territories of Turkey, with the exception of Bulgaria чл. 25. Три месеца след сключването на окончателния мир между Негово Величество Император виж още ›› а на Русия и Негово Величество Султана, руската армия ще се изтегли напълно от Европейските територии на Турция, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите 12 русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите преди 9 месеца Профил на трол?
  най-голямата подлост на Русия към България е 1.стопирането на цариградското решение на великите сили за автономия на България в етнически граници като обещава на султана Беломорска Тракия и Македония - 2.измислянето на македонска нация и 3. фалшифициране на историята ни след 1944
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • сан стефано е да има с какво да се пазари русия 11 сан стефано е да има с какво да се пазари русия преди 9 месеца Профил на трол?
  Русия иска да възстанови Византия! На нея не й трябва България разположена на Балканите на 220000 кв.км. площ заселена с будни работливи отворени към света българи. Щото нищо няма да остане за руската Византия. А Византия й трябва на Русия да получи дълбочина на историята си дето й липсва. Руски император да седне в Цариград и да веят байраци на величие. Но създадената със султански ферман Българс виж още ›› ка екзархия дава духовна свобода на българите, "птичето Византия" отлита от рамото на руските претенции. Русия в Сан Стефано си урежда нейния въпрос, договорен и със султана и с Австроунгария - смаляването на Българската екзархия до незначителни размери е ясно още преди Сан Стефано и българите се бунтуват, но РУСНАЦИТЕ не ги допускат нито в сан стефано нито в Берлин , въпреки подписките и петициите . Сърбия е малка-белградски санджак, Гърция е само на Пелопонес. Огромната част от Балканите Русия се стреми да останат под османско, за да може да претендира за византийското наследство, т.е. да се разправи само с един противник, да изгони турците далече в Мала Азия , да възстанови Византия и "освободи" Цариград. Успех постига само в първата част, смаляване на територията на Българската екзархия. Другото не й е по силите и до днес - силата на русия е в интригите, демагогията и тайните договорки с всеки срещу всеки
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • сан стефано е да има с какво да се пазари русия 10 сан стефано е да има с какво да се пазари русия преди 9 месеца Профил на трол?
  Русия иска да възстанови Византия! На нея не й трябва България разположена на Балканите на 220000 кв.км. площ заселена с будни работливи отворени към света българи. Щото нищо няма да остане за руската Византия. А Византия й трябва на Русия да получи дълбочина на историята си дето й липсва. Руски император да седне в Цариград и да веят байраци на величие. Но създадената със султански ферман Българс виж още ›› ка екзархия дава духовна свобода на българите, "птичето Византия" отлита от рамото на руските претенции. Русия в Сан Стефано си урежда нейния въпрос, договорен и със султана и с Австроунгария - смаляването на Българската екзархия до незначителни размери е ясно още преди Сан Стефано и българите се бунтуват, но РУСНАЦИТЕ не ги допускат нито в сан стефано нито в Берлин , въпреки подписките и петициите . Сърбия е малка-белградски санджак, Гърция е само на Пелопонес. Огромната част от Балканите Русия се стреми да останат под османско, за да може да претендира за византийското наследство, т.е. да се разправи само с един противник, да изгони турците далече в Мала Азия , да възстанови Византия и "освободи" Цариград. Успех постига само в първата част, смаляване на територията на Българската екзархия. Другото не й е по силите и до днес - силата на русия е в интригите, демагогията и тайните договорки с всеки срещу всеки
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • аксаков: всяко тържество на България е смърт за русия 9 аксаков: всяко тържество на България е смърт за русия преди 9 месеца Профил на трол?
  Днес никой българин не бива да се заблуждава за целите на 10-те руско-турски войни водени на наша земя и за наша сметка и да живее с илюзии за руския колониализъм. Русия има една единствена цел - да предотврати образуването на една голяма и силна България, която ще е пречка за руската доминация на Балканите и завземането на бленуваните проливи. Целта на Русия е създаване на малка, зависима държа виж още ›› в а на север от Стара Планина, която да ползва за предмостие за завладяване на Цариград. Всички руски секретни договори от екатерина2 и последвалите Сан Стефано събития - най-вече т.нар."македонска салата" и яростната съпротива на Русия против Съединението на България категорично доказват подлата и последователна антибългарска политика на Русия.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Русофилите празнуват капитулацията на матушката си пред Царство България 3 март 8 Русофилите празнуват капитулацията на матушката си пред Царство България 3 март преди 9 месеца Профил на трол?
  Ето договора за капитулация на Русия в Брест-Литовск:upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Traktat_brzeski_1918.jpg По предложение на премиера на Царство България Васил Радославов, Германия, Австро-Унгария и Турция се съгласяват да го подпишат през 1918 г. точно на 3 март - Националния русофилски празник. Днес русофилите, комунистите и простаците празнуват като национален празник капитулац виж още ›› ията на матушката си путина пред Царство България 3 МАРТ. Ето докъде води въпиющата безпросветност на комунистическия простак!
 • русофилите са трансджендъри - ни българи ни руснаци 8.1 русофилите са трансджендъри - ни българи ни руснаци преди 9 месеца Профил на трол?
  Русия не е ОСВОБОДИТЕЛКА !!!! Тя е ОКУПАТОР за своя интерес ! Ако някоя държава плати 32 тона злато на наемна армия (българския случай с руската окупация) то тази армия има ли право да претендира за чистосърдечен ОСВОБОДИТЕЛ.. !!! Ако си платите на фирма за охрана - тя ОСВОБОДИТЕЛКА ли е и има ли право да се разпорежда с дома ви и с живота Ви !!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • от руския 3.3 до Българския 3.3 - 40 год - най-тежките предателства на руския с/у България 7 от руския 3.3 до Българския 3.3 - 40 год - най-тежките предателства на руския с/у България преди 9 месеца Профил на трол?
  България търси решение на своите национални проблеми и срещу това е антибългарската руска политика. Тези български действия русия заклеймява като ‘’предателства’’ с/у "славянската" и православната общност(?).1.българите не сме славяни - доказано научно 2.българската църква е МНОГО по-стара от руската - българите са ПЪРВИТЕ християни на Балканите -преди московите да се самонаречат руснаци виж още ›› българите са създали висока за Средновековието култура на български език. Няма как руснаците да ни учат на православие, особено след като от 1872 до 1945 ни смятат не за ‘’схизматици’’, защото сме дръзнали да се отделим през Възраждането въпреки руската воля от гърчеещата се Патриаршия. Предателствата са на Русия към българския народ - необратимото планирано целенасочено разпокъсване на българското етническо землище в Сан Стефано - упоритият отказ на Русия да приеме и да подкрепи обединението на България в нашите естествени етнически граници – Мизия , Тракия и Македония. Русия създаде българския национален въпрос и откъсна от България завинаги изконни български земи - Тимошко, Северна Добруджа, Поморавието, Македония, Беломорието и Източна Тракия за да няма ГОЛЯМА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ на пътя й към проливите Предателствата на Русия към България саоще по-големи по време на войните за национално обеднение 1912-18 г. България поема пътя към изграждането на суверенна обединена държава, но след Балканската война Русия организира заговора на ‘’съюзниците" Сърбия и Гърция за погрома на България -само победите на българската армия ни спасяват от пълно унищожение и разделение м/у съседите ни като Полша от 18 и 20 век.През 1913 г. Русия разрешава реокупацията от турците на Тракия с Одрин, който й е по-добре да е турски, отколкото български, и насъсква Румъния против България. Русия ВОДИ война С/У НАС по суша, въздух и вода на 2 фронта - Добруджа и Македония, НО приключва С ТОТАЛНО ПОРАЖЕНИЕ с Брест-Литовския мир 3.3.1918 - Русия позорно капитулира пред България.
 • потреса на един излекуван от тежка русофилия 7.1 потреса на един излекуван от тежка русофилия преди 9 месеца Профил на трол?
  Дядо Вазовото стихотворение ‘’На руските воини’’, има няколко по-силни строфи. Известно е като Контра-„Здраствайте, братушки“, поради което е забранено да се изучава в училище. В повечето му сегашни публикации някои се „пропускат“. Фалшифицира се по стар комунистически обичай, както беше фалшифициран и химна „Върви, народе възродени“. Разбира се, с мълчаливото одобрение на „творческата“ соц.-интел виж още ›› игенция, зовяща се „интелектуалци“, за разлика от „по-простата, нетворческа“ интелигенция – инженери, лекари, адвокати, предприемачи и т. н.: „Но идете вий настървени, На грозни зовете ни битки! … Но взорътъ ви свети зловещо... …. Дошле сте да браните, клети, На хищникъ грабежа хайдушки, Строшихте ни игото тежко, А днеска ни носите ново! Та вместо любовъ и привети Вий срещате нашите пушки. … Но любимъ и свойта свобода, Стократно по любимъ я ния. За тозъ кумиръ ния се биемъ И съ чуждъ и съсъ близъкъ упорно И нема ний вратъ да превиемъ Предъ никакво иго позорно!“
  : 1 !
 • потреса на един излекуван от тежка русофилия 7.2 потреса на един излекуван от тежка русофилия преди 9 месеца Профил на трол?
  Дядо Вазовото стихотворение ‘’На руските воини’’, има няколко по-силни строфи. Известно е като Контра-„Здраствайте, братушки“, поради което е забранено да се изучава в училище. В повечето му сегашни публикации някои се „пропускат“. Фалшифицира се по стар комунистически обичай, както беше фалшифициран и химна „Върви, народе възродени“. Разбира се, с мълчаливото одобрение на „творческата“ соц.-интел виж още ›› игенция, зовяща се „интелектуалци“, за разлика от „по-простата, нетворческа“ интелигенция – инженери, лекари, адвокати, предприемачи и т. н.: „Но идете вий настървени, На грозни зовете ни битки! … Но взорътъ ви свети зловещо... …. Дошле сте да браните, клети, На хищникъ грабежа хайдушки, Строшихте ни игото тежко, А днеска ни носите ново! Та вместо любовъ и привети Вий срещате нашите пушки. … Но любимъ и свойта свобода, Стократно по любимъ я ния. За тозъ кумиръ ния се биемъ И съ чуждъ и съсъ близъкъ упорно И нема ний вратъ да превиемъ Предъ никакво иго позорно!“
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • РУСИЯ Е ВЕКОВЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ 6 РУСИЯ Е ВЕКОВЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ преди 9 месеца Профил на трол?
  Нито веднъж Русия не подкрепи освободителните борби на българите в тези поробени земи. Русия покрепяше поробителите сърби, гърци, румънци и турци, но не и българите. Илюстрация за това е цялата история на революцонното движение на македонските българи от 1878 до 1913 г. Нито едно тяхно въстание или бунт не е подкрепено от Русия. Дейците на ВМРО и ВМОК са репресирани и преследвани с еднакво настърв виж още ›› ение и от турската власт, и от руските дипломати посланици и консули, като Нелидов, Зиновиев, Машков, Иларинов, Ростковски, Ястребов. И това е зловещ факт, обилно документиран и укрит от българския народ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално